Περισσότεροι από 100 ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί οργανισμοί, 70 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα, 25 εργαστήρια για παιδιά, 15 workshops, 20 ομιλίες, εκθέσεις τέχνης και επιστήμης, διαγωνισμοί, stand-up science, ποικίλες δράσεις για κάθε ηλικία.

Tο Athens Science Festival, η μεγάλη γιορτή της επιστήμης, επιστρέφει από 21 έως 23 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν την επιστήμη μέσα από την τέχνη, τη διάδραση και το παιχνίδι σε ένα συναρπαστικό φεστιβαλικό τριήμερο στην καρδιά της πόλης.

Με έμπνευση το Foresight, τη στρατηγική διερεύνηση διαφόρων πιθανών εκδοχών του μέλλοντος, το φεστιβάλ μάς μεταφέρει στους «Κόσμους του Αύριο» που έρχονται με φόρα και φέρνουν μαζί έννοιες όπως η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και η αειφόρος ανάπτυξη.

Βιωματικά εργαστήρια και ταξίδια νοητά στο διάστημα

Μέσα από βιωματικά εργαστήρια και διαδραστικά εκθέματα, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την υπολογιστική όραση, θα προγραμματίσουν και θα οδηγήσουν το δικό τους Minibot, θα ταξιδέψουν νοητά στο ηλιακό μας σύστημα και θα ανακαλύψουν τον ρόλο που συντελεί η δορυφορική τεχνολογία στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Το πρόγραμμα του Athens Science Festival είναι πλούσιο και πολυσυλλεκτικό με δράσεις για όλους: 70 διαδραστικά δρώμενα, 25 εργαστήρια για παιδιά, 15 workshops για ενήλικες, 20 ομιλίες, εκθέσεις τέχνης και επιστήμης, διαγωνισμούς και stand-up science μεταξύ άλλων. Ακόμη, και φέτος κορυφαίοι επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο θα δώσουν το «παρών» στο φεστιβάλ επιχειρώντας μέσα από τις ομιλίες τους να δώσουν απαντήσεις σε μια σειρά από σύγχρονα ζητήματα.

Μερικά από τα highlights του Athens Science Festival 2022

Η Minoan Robotsports Competition (MRC) προσκαλεί τους συμμετέχοντες σε έναν συναρπαστικό διαγωνισμό αθλητικής ρομποτικής ποδοσφαίρου και σούμο, σε διοργάνωση του Ελληνικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, H.E.R.O.

Η βραβευμένη διαδραστική έκθεση “Planets in your Hand”, που διοργανώνει το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστρέφει. Μικροί και μεγάλοι θα αγγίξουν και θα αντιληφθούν δια της αφής και της όρασης τις ιδιαιτερότητες του κάθε πλανήτη, όπως τις ατμοσφαιρικές και γεωλογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές, τη θερμοκρασία και τον άνεμο.

Ο Mr Chem μας μεταφέρει στο εργαστήριό του και ετοιμάζει μαζί με τα παιδιά τα πιο εντυπωσιακά πειράματα με απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα. Δημιουργεί χρωματιστά αστέρια, φτιάχνει τα δικά του ηφαίστεια και διαβάζει κρυφά μηνύματα.

Τι μας επιφυλλάσει το μέλλον

Επιπλέον, γι’ ακόμη μια χρονιά κορυφαίοι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας δίνουν ραντεβού στην Τεχνόπολη με στόχο να μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Ανάμεσά στους φετινούς καλεσμένους:

Ο δρ. Sanjay Sharma, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών, Πληροφορικής και Μαθηματικών (SECAM) στο Πανεπιστήμιο του Plymouth, θα βρεθεί στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, για να παρουσιάσει τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στη ναυτιλία και τα σημαντικότερα βήματα προς την επίτευξη θαλάσσιας αυτονομίας. Η ομιλία του με τίτλο «Πλοία με “καπετάνιο” την τεχνητή νοημοσύνη» θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική σκηνή με την υποστήριξη του British Council.

Ο δρ. Matthew Gardiner, καλλιτέχνης και βασικός ερευνητής στο Ars Electronica Futurelab θα μας συστήσει την οριμποτική (origami + ρομποτική). Στην ενδιαφέρουσα ομιλία «Η Τέχνη & η Επιστήμη των Origami & της Ρομποτικής», που θα γίνει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, θα μάθουμε πώς σχετίζεται η έρευνά του με τη μελέτη της αναδίπλωσης στη φύση και θα γνωρίσουμε τα Oribotics, τις μεθόδους Origami Robotic και τις διάφορες εφαρμογές τους. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα.

Πληροφορίες

Παρασκευή 21 έως Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 5€

Μειωμένο εισιτήριο: 3€ (Α.Μ.Ε.Α-Άνεργοι-Φοιτητές), με την επίδειξη του αντίστοιχου δικαιολογητικού στα ταμεία τις ημέρες διεξαγωγής.

Περισσότερα: www.athens-science-festival.gr