Θέμα Ανατολικής Μεσογείου φέρεται να έβαλε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στον τούρκο ομόλογο του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο τετ α τετ που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα.

Σύμφωνα με πηγές της γαλλικής προεδρίας ο Μακρόν δήλωσε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή στο τούρκο ομόλογο του.

Ο Γάλλος πρόεδρος όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες σημείωσε συγκεκριμένα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι τον ανησυχούν οι εξελίξεις και η αυξανόμενη ένταση στην Νοτιανατολική Μεσόγειο. Φέρεται να του είπε δε ότι Ελλάδα και Τουρκία, οι δύο πλευρές  θα πρέπει να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Ταξιθεσία

Κάποιες πληροφορίες δε θέλουν τον Μακρόν να ζήτησε από τον Ερντογάν να καθίσει μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τραπέζι της Συνόδου.

Του ζήτησε ακόμα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και υπενθύμισε τη σημασία των κυρώσεων προς τη Ρωσία, ζητώντας να μην επιτρέπεται η παράκαμψή τους.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να αστειεύτηκε με τον Γάλλο ομόλογό του, λέγοντάς του: «Θέλω να σε φέρω στο μπλοκ των τουρκικών κρατών. Η Ευρώπη δεν είναι το παν, η Ασία είναι μεγαλύτερη».