Μετά τη δημόσια αντιπαράθεση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, η οποία ενδέχεται να φέρει αλλαγές στον τρόπο που η Επιτροπή θα ερευνήσει την ελληνική υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο Νίκος Ανδρουλάκης προετοιμάζεται για τη δική του κατάθεση, που αναμένεται να γίνει το πρωί της Πέμπτης στο Στρασβούργο.

Διαβάστε επίσης: Ανδρουλάκης σε Εξεταστική: Σκάνδαλο υποκλοπών και σκάνδαλο συγκάλυψης – Δεν θα κρυφτώ πίσω από το «φουστάνι» του απόρρητου

Ο Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει ήδη μιλήσει στην Εξεταστική Επιτροπή της ελληνικής Βουλής, θα παρουσιαστεί στην PEGA ως ο μοναδικός ευρωβουλευτής στον οποίο έγινε απόπειρα παρακολούθησης μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator. Οπως έχει πει πολλές φορές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μιλώντας για την υπόθεση, το δικό του κινητό ήταν το μοναδικό κινητό τηλέφωνο ευρωβουλευτή στο οποίο η αρμόδια υπηρεσία ανακάλυψε ίχνη του κακόβουλου λογισμικού.

Διαβάστε επίσης: Υποκλοπές: Εξαλλος ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής PEGA με τον Παπαδημούλη – «Να διαγράψετε το tweet και να ζητήσετε συγγνώμη»

Με βάση όσα κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στην ελληνική Βουλή, ο Ανδρουλάκης θα προσέλθει στην PEGA με δεδομένο ότι η παρακολούθησή του είχε δύο βραχίονες: ο πρώτος ήταν η απόπειρα μόλυνσης με το Predator και ο δεύτερος η νόμιμη επισύνδεσή του – στη Χαριλάου Τρικούπη συνδέουν τα δύο γιατί συμπίπτουν χρονικά, αλλά και γιατί ακόμα ο Ανδρουλάκης δεν έχει ενημερωθεί για τους λόγους της τρίμηνης παρακολούθησής του από την Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η παρουσία στην PEGA θεωρείται ένα από τα βήματα για τη διεθνοποίηση του ζητήματος, καθώς η PEGA και η ευρωπαϊκή ομπρέλα στο ζήτημα των υποκλοπών και η έρευνα σε τέτοιο επίπεδο μπορεί να λειτουργήσουν ως ένας επιπλέον μοχλός πίεσης για την αποκάλυψη όλων των πτυχών της υπόθεσης. Στη μηνυτήρια αναφορά που ο Ανδρουλάκης κατέθεσε στον Αρειο Πάγο, είχε ζητήσει και τη συνδρομή της ευρωπαϊκής δικαστικής υπηρεσίας, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ φέρεται έτοιμος να λάβει και νομοθετικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το εμπόριο και τη διακίνηση κακόβουλων λογισμικών, όπως το Predator, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οσον αφορά την επίσκεψη της PEGA στην Ελλάδα, που με τα μέχρι σήμερα δεδομένα είχε οριστεί για τις αρχές Νοεμβρίου (και η οποία ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ως προς το πρόγραμμα και τις επαφές που θα γίνουν), ο Ανδρουλάκης και ο συντονιστής της ομάδας των Σοσιαλιστών στην Επιτροπή πρότειναν μια σειρά συναντήσεων. Η πρόταση των Σοσιαλιστών προς την PEGA ήταν να κάνει συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Κώστα Τσιάρα, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού Θάνο Ντόκο, τους Δημητριάδη – Κοντολέοντα και τους Λαβράνο – Μπίζιο, καθώς επίσης με προέδρους και επικεφαλής ανεξάρτητων Αρχών και στελέχη της Αστυνομίας. Παρόμοια λίστα μαρτύρων είχε προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για να προσέλθουν στην Εξεταστική Επιτροπή της ελληνικής Βουλής, κατηγορώντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ότι είχε αποκλείσει τα πολιτικά πρόσωπα.