Θετική στάση διατηρεί η κυβέρνηση για ενδεχόμενη συνάντηση ΜητσοτάκηΕρντογάν στην Πράγα, αυτή την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών:

«Εάν ο τούρκος πρόεδρος ο οποίος έχει δυναμιτίσει το κλίμα, ζητήσει συνάντηση με τον Μητσοτάκη, η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά», ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας πως παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και πως είναι σε εγρήγορση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6-7 Οκτωβρίου πραγματοποιείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην Πράγα, παρουσία και των ηγετών των δύο χωρών.

«Είναι αυτονόητο και οι σύμμαχοι και οι μεγάλες δυνάμεις είναι απέναντι σε οτιδήποτε έχει αναθεωτική διάθεση και συγκεκριμένα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των ηγετών στην Πράγα, όπως σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου, θα είναι ωστόσο το ενεργειακό πρόβλημα.

Απαντώντας σε ερώτηση περί του ρόλου των ΗΠΑ στην ελληνοτουρκική κρίση, ο εκπρόσωπος ανέφερε: «Αναγνωρίζουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις αμερικανών αξιωματούχων για την προκλητική στάση της Τουρκίας, και ότι η κυριαρχία μας δεν αμφισβητείται, όπως και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κογκρέσο που δείχνουν ότι η πολιτική της Τουρκίας δεν μπορεί να οδηγήσει σε κάτι διαφορετικό για τα F-16. Όλοι οι σύμμαχοί μας αλλά κι ο υπόλοιπος κόσμος στέκονται απέναντι σε κάθε αναθεωρητική διάθεση».

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε επίσης πως η κυβέρνηση παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και πως είναι σε εγρήγορση.

Σε κοινωνικά θέματα ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη λειτουργία των νέων ψηφιακών ΚΕΠΑ, ενώ είπε ότι απονεμήθηκε επίσης το 97% των εκκρεμών συντάξεων.

Επίσης ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στις συμμορίες της Πολυτεχνειούπολης τονίζοντας ότι ξεριζώθηκε ακόμα ένα άβατο ανομίας.

Ακόμη αναφέρθηκε στη νέα πυραυλάκατο Βλαχάκος.

Σε διεθνές επίπεδο, τόνισε πως η Κομισιόν υιοθέτησε τον ελληνικό μηχανισμό ανάκτησης υπερκερδών και στη συμφωνία με την Total, αλλά και τη λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού IGB.