Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα του κοροναϊού την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, 44.775 είναι συνολικά τα κρούσματα που καταγράφηκαν από τις 19 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 36.146.

Την ίδια ώρα 97 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις επιπλοκές του ιού ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 79. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 82 διασωληνωμένους και 111 θανάτους.

Θα συνεχίσει η αυξητική τάση των κρουσμάτων

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και την έναρξη των εμβολιασμών με τα επικαιροποιημένα εμβόλια της Pfizer μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ο ίδιος συνέστησε για αρχή να φοράμε τις μάσκες μας όπου επικρατεί συγχρωτισμός και «νιώθουμε ανασφάλεια».

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων, ο καθηγητής επισήμανε πως αυτή παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, όπως τα Χανιά, το Λασίθι, η Πάτρα και τα Ιωάννινα.

Διαβάστε επίσης: Υψηλότερη η θνητότητα Covid-19 στις ΜΕΘ εκτός Αττικής

«Νομίζω και την άλλη βδομάδα θα συνεχιστεί μία σχετική αύξηση των κρουσμάτων. Θέλω να πιστεύω πως είναι μια οριακή διακύμανση της εποχής λόγω του ανοίγματος των σχολείων και της κοινωνία χωρίς πολλά ατομικά μέσα» εξήγησε ο καθηγητής, και σημείωσε πως η αύξηση αφορά τις ηλικίες 10 έως 19 ετών.

«Θέλω να ελπίζω πως δεν πρόκειται για την έναρξη της φθινοπωρινής έξαρσης, το οποίο το αναμένουμε κανονικά τέλος Οκτωβρίου» συμπλήρωσε.

Μία δόση με το επικαιροποιημένο αρκεί για την ώρα

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, ο καθηγητής τόνισε πως μία δόση με το επικαιροποιημένο αρκεί για την ώρα, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς θα εμβολιαζόμαστε τα επόμενα χρόνια.

«Περιμένουμε να εγκριθεί νέο εμβόλιο που θα περιέχει το παλιό στέλεχος και τις παραλλαγές Ο4 και Ο5. Υπολογίζουμε πως θα έρθει μέσα με τέλη Οκτώβρη» προσέθεσε ο ίδιος.