Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε και επίσημα την πρόσληψη του Μίτσελ την Τετάρτη, με τον ισπανό τεχνικό να παρουσιάζεται μάλιστα από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο Μίτσελ είναι ο εκλεκτός του ηγέτη της ερυθρόλευκης ΠΑΕ για να επαναφέρει τους πρωταθλητές στο δρόμο των επιτυχιών μετά το μέτριο ξεκίνημα στη σεζόν.

Ο Μίτσελ επέστρεψε στο λιμάνι έπειτα από 7,5 χρόνια και την απόλυτα πετυχημένη θητεία του στους Πειραιώτες, όπου κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και είχε δυο τρομερές πορείες στην Ευρώπη και το Champions League.

Ο 59χρονος δούλεψε στο διάστημα της απουσίας του από την Ελλάδα σε Ισπανία, Γαλλία και Μεξικό, με τους Πειραιώτες να αποτελούν τη δεύτερη ομάδα στην οποία θα εργαστεί δεύτερη φορά – μετά τη Χετάφε (2009-2011 & 2021).

Εκτός από το νέο προπονητή του Ολυμπιακού πάντως, υπάρχουν και άλλοι ξένοι τεχνικοί που επέστρεψαν στην κορυφαία ελληνική ομάδα λίγα χρόνια μετά την πρώτη τους θητεία: από τον Μπάγεβιτς και τον Βαλβέρδε στον Μίτσελ και στον πολωνό Κάζιμιρ Γκόρσκι.

Γιαν Κοψίβα, Κάζιμιρ Γκόρσκι και Τάις Λίμπρεχτς

Ο Γιαν Κοψίβα είχε τρεις θητείες στον Ολυμπιακό (1927-1930, 1933-1934 & 1936-1937). Είναι ο πρώτος ξένος στην ιστορία του συλλόγου που ανέλαβε τους Ερυθρόλευκους, το 1927, και έμεινε εκεί μέχρι το 1930 – έχοντας και ένα πέρασμα από την εθνική Ελλάδας, με την οποία κατέγραψε την πρώτη της νίκη (2-1 τη Γιουγκοσλαβία).

Στους Πειραιώτες θα επέστρεφε το 1933 για μία σεζόν, όπως και το 1936, μία ακόμη φορά. Συνολικά δούλεψε στους Ερυθρόλευκους σε τρεις διαφορετικές περιόδους, μετρώντας την κατάκτηση δύο πανελληνίων πρωταθλημάτων.

Ο Κάζιμιρ Γκόρσκι (1980-1981 & 1983) είχε δυο θητείες στο λιμάνι. Συγκεκριμένα, ο πολωνός τεχνικός, αφού πέρασε από Παναθηναϊκό και Καστοριά, ανέλαβε τους Ερυθρόλευκους το 1980 και έμεινε στον Πειραιά ενάμιση χρόνο, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο, προτού φύγει για την πατρίδα του και τη Λέγκια Βαρσοβίας.

Στη συνέχεια επέστρεψε το Φεβρουάριο του 1983 και παρέμεινε μέχρι το καλοκαίρι, προσθέτοντας ένα ακόμη πρωτάθλημα στο παλμαρέ του.

Ο Τάις Λίμπρεχτς (1987-1988 & 1994-1995) είχε έρθει στον Ολυμπιακό από τον τότε ισχυρό άνδρα των Πειραιωτών, Γιώργο Κοσκωτά, αλλά δε μακροημέρευσε, αποχωρώντας τελικά ύστερα από ένα δίμηνο.

Τον Οκτώβριο του 1994 ανέλαβε ξανά τους Ερυθρόλευκους, στους οποίους έμεινε μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ντούσαν Μπάγεβιτς (1996-1999 & 2004-2005)

Ο Μπάγεβιτς είναι ένας από τους σημαντικότερους προπονητές στην Ελλάδα. Το 1996 είχε αποφασίσει να αφήσει την ΑΕΚ για τον Ολυμπιακό, με στόχο να τον οδηγήσει στην επιστροφή στις επιτυχίες μετά τα «πέτρινα χρόνια».

Ο «Ντούσκο» κατάφερε να κάνει τη διαφορά, πανηγυρίζοντας τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο με τους Ερυθρόλευκους, προτού αποχωρήσει στα μέσα της σεζόν 1999/00.

Ωστόσο, είχε και δεύτερη θητεία στο λιμάνι, το 2004, τη χρονιά της εισόδου στο νέο «Γ. Καραϊσκάκης», κατακτώντας το νταμπλ.

Ερνέστο Βαλβέρδε (2008-09 & 2010-2012)

Ο Βαλβέρδε είναι λογικά ο αγαπημένος προπονητής των οπαδών του Ολυμπιακού. Ο ισπανός κόουτς ήρθε στον Πειραιά το 2008, έχοντας φτιάξει το όνομά του σε Αθλέτικ Μπιλμπάο και Εσπανιόλ.

Ύστερα από ένα χρόνο στους Ερυθρόλευκους, με τους οποίους πανηγύρισε το νταμπλ, επέστρεψε στην πατρίδα του για να δουλέψει στη Βιγιαρεάλ, όμως σύντομα επέστρεψε.

Ο νέος τότε ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, έφερε τον Αύγουστο του 2010 και μετά το κάζο με τον αποκλεισμό από την Ευρώπη τον Βαλβέρδε, ο οποίος ξαναπήρε τα πάντα.

Έμεινε μια διετία, με δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και μια σπουδαία ευρωπαϊκή πορεία, με τον Βάσκο να παίρνει τον δρόμο της επιστροφής για την Ιιβηρική χερσόνησο, εκεί όπου θα δούλευε τα επόμενα χρόνια σε Βαλένθια, Μπιλμπάο και Μπαρτσελόνα.

Μίτσελ (2013-15 & 2022-)

Τελευταίος χρονικά προπονητής που έχει δεύτερη θητεία στον Ολυμπιακό δεν είναι άλλος από τον Μίτσελ. Όπως και ο προηγούμενος της λίστας, είναι ένας από τους αγαπημένους και πλέον πετυχημένους προπονητές του Ολυμπιακού.

Κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο στον Ολυμπιακό σε δύο χρόνια, ενώ είχε την πορεία στους «16» του Champions League και τον αποκλεισμό από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παρότι είχε νικήσει με 2-0 στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη.

Παράλληλα, είχε μερικές από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του συλλόγου στην Ευρώπη κόντρα σε Μπενφίκα, Γιουβέντους, Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ είχε μαζέψει 19 βαθμούς δυο φορές στον όμιλο. Πλέον έχει την ευκαιρία να πετύχει ανάλογες πορείες και επιτυχίες στον Ολυμπιακό, αφού ο Βαγγέλης Μαρινάκης τον επέλεξε για να επαναφέρει το σύλλογο στην κανονικότητα.