Για τα μέσα Νοεμβρίου προγραμματίζεται η εκτόξευση της πρώτης αποστολής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Σελήνη, η οποία προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων χωρών μετά την ανακάλυψη νερού κοντά στον νότιο πόλο.

Το τροχοφόρο ρομπότ Rashid, βαφτισμένο προς τιμήν της βασιλικής οικογένειας των Εμιράτων, θα εκτοξευτεί από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με πύραυλο Falcon 9 της αμερικανικής SpaceX. Το παράθυρο εκτόξευσης διαρκεί από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου, δήλωε στην εφημερίδα The National ο Χαμάντ Αλ Μαρζούκι, επικεφαλής της αποστολής.

Το ρομπότ θα μεταφερθεί στην επιφάνεια της Σελήνης από ιαπωνική σεληνάκατο. «Έχει ήδη τοποθετηθεί στη σεληνάκατο και περιμένει για εκτόξευση» είπε ο Αλ Μαρζούκι σύμφωνα με το Associated Press.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ενημερώθηκε για το σχέδιο της αποστολής στη Σελήνη τον Σεπτέμβριο του 2020

Η αποστολή στη Σελήνη είναι βασικό σκέλος της ευρύτερης προσπάθειας των Εμιράτων να εξελιχθούν σε διαστημική δύναμη. Εφόσον πετύχει, τα ΗΑΕ και η Ιαπωνία θα προστεθούν στη λίστα των χωρών που έχουν καταφέρει να προσσεληνώσουν αποστολές, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Κίνα.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα σχεδιάζουν για το προσεχές μέλλον αποστολές κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου έχει βρεθεί πάγος νερού παγιδευμένος σε κρατήρες που δεν βλέπουν ποτέ το φως του ήλιου. Ο πάγος θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμος φυσικός πόρος για τις μελλοντικές σεληνιακές αποικίες, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή οξυγόνου και καυσίμων.

Το ρομπότ Rashid, εξοπλισμένο με δύο κάμερες υψηλής ανάλυσης, υπέρυθρη κάμερα και μικροσκόπιο, μεταξύ άλλων, ζυγίζει μόλις 10 κιλά.

Από τον Φεβρουάριο του 2001, σκάφος των ΗΑΕ βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη και εξετάζει την ατμόσφαιρά του.

Η χώρα της Μέσης Ανατολής έχει επίσης παρουσιάσει σχέδια για δημιουργία αποικίας στον Άρη μέχρι το 2117.