Η ουκρανική, κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom ανακοίνωσε απόψε ότι και ο δεύτερος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, επανασυνδέθηκε με το ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος αντιδραστήρας επανασυνδέθηκε νωρίτερα σήμερα και η Energoatom διαβεβαίωσε ότι τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν κανονικά.

«Ενας από τους αντιδραστήρες του σταθμού της Ζαπορίζια που είχαν σταματήσει την λειτουργία τους χθες επανασυνδέθηκε σήμερα με το ηλεκτρικό δίκτυο», ανακοίνωσε η Energoatom στο Telegram, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν κανονικά.

Ο αντιδραστήρας που επανασυνδέθηκε «παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για τις ανάγκες της Ουκρανίας. Βρίσκεται σε πορεία αύξησης της ισχύος του», διευκρινίζει η Energoatom.

«Οι εργαζόμενοι του σταθμού της Ζαπορίζια είναι πραγματικοί ήρωες που εγγυώνται την πυρηνική ασφάλεια της Ουκρανίας και ολόκληρης της Ευρώπης», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είχε «πλήρως αποσυνδεθεί» από το ηλεκτρικό δίκτυο «για πρώτη φορά στην ιστορία του», έπειτα από την καταστροφή γραμμών τροφοδοσίας.

Ο σταθμός της Ζαπορίζια περιλαμβάνει έξι αντιδραστήρες ισχύος 1.000 mégawatts έκαστος. Βρίσκεται από τον Μάρτιο υπό ρωσική κατοχή.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς της ζώνης, που δημιουργούν φόβους για πυρηνική καταστροφή.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για την δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό και να επιτραπεί η πρόσβαση σε αποστολή διεθνών επιθεωρητών.

Αποστολή επιθεώρησης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας IAEA αναμένεται στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια «την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε σήμερα η σύμβουλος του υπουργού Ενέργειας Λάνα Ζέρκαλ, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.