Για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου προειδοποιεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με αφορμή τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» και τονίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν σε καμία περίπτωση ανεκτές.

Απαίτηση για αλληλεγγύη

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στρέφεται κατά της διεθνούς κοινότητας κατηγορώντας την ότι στρουθοκαμηλίζει στις συνεχείς προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες δεν ζητάμε αλληλεγγύη αλλά και την απαιτούμε.

Διαβάστε επίσης «Πρόταση» Οικονόμου σε Ακάρ για κολυμβητικό αγώνα ειρήνης Ελλήνων και Τούρκων

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ως εξής:

«Ο σημερινός απόπλους του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπτνούλ Χαμίντ Χαν» από το λιμάνι της Μερσίνας και οι απειλές για έρευνες αποτελούν μια νέα σημαντική κλιμάκωση από την τουρκική ηγεσία.

Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές

»Δραστηριότητες, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές σε καμία περίπτωση.

»Η διεθνής κοινότητα οφείλει να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει μπροστά στις συνεχείς προκλήσεις του κ. Ερντογάν.

»Η πολιτική του κατευνασμού είναι αδιέξοδη. Απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αποτροπής, που θα αναδεικνύουν ένα αρραγές μέτωπο προστασίας του διεθνούς δικαίου, όπως είναι η επιβολή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία από τις ευρωπαϊκές χώρες.

»Οι Έλληνες δεν ζητάμε αλληλεγγύη, αλλά την απαιτούμε αφού άλλωστε την προσφέρουμε απλόχερα σε ανάλογες περιπτώσεις, που διακυβεύουν την ασφάλεια της ΕΕ».