Η Ρωσία θεωρεί «μεγάλο λάθος» την απόφαση των αρχών της Βόρειας Μακεδονίας να δωρίσουν άρματα μάχης T-72 στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Αν και είναι ξεπερασμένος εξοπλισμός, γεγονός παραμένει ότι τα Σκόπια είναι πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και εμπλέκονται στην παράδοση όπλων στην Ουκρανία, συμβάλλοντας έτσι στη συνέχιση της εγκληματικής δραστηριότητας του καθεστώτος στο Κίεβο κατά του άμαχου πληθυσμού στο Ντονμπάς», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Διαβάστε επίσης: Ευρώπη: Πώς θα αποφευχθεί μια ενεργειακή Lehman Brothers – «Νίπτει τας χείρας της» η Ρωσία για τον Nord Stream

Το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο ‘Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, αντιδρώντας στις δηλώσεις αυτές της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου επισήμαναν ότι η «Βόρεια Μακεδονία είναι ένα κυρίαρχο κράτος που λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα, με γνώμονα τις αρχές του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του Χάρτη του ΟΗΕ, τις αρχές και τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ για την προστασία της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και της παγκόσμιας σταθερότητας».

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: «Η Λέγκα απέσυρε τους υπουργούς της από την κυβέρνηση Ντράγκι κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας»

Η Βόρεια Μακεδονία, το νεότερο κράτος-μέλος του NATO, γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως αποστέλλει άρματα μάχης Τ-72 στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, καθώς τα Σκόπια ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό του υλικού των ενόπλων τους δυνάμεων.

Αγνωστο πόσα

Το υπουργείο ‘Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας δεν διευκρίνισε τον αριθμό αυτών των αρμάτων μάχης που αποστέλλονται στην Ουκρανία. Πρόκειται για άρματα μάχης τα οποία τα Σκόπια είχαν προμηθευτεί το 2001 από την Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έχει καταδικάσει απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ακολουθεί, σε μεγάλο βαθμό, τις αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με το ζήτημα αυτό και έχει επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.