Έκρηξη σημειώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Bergerac, στη Dordogne της Γαλλίας, στο χώρο του εργοστασίου Manuco, το οποίο ειδικεύεται στην παραγωγή νιτροκυτταρίνης, που χρησιμοποιείται στη σύνθεση σκονών και εκρηκτικών υλών.

Ο δήμαρχος του Bergerac, Jonathan Prioleaud, δήλωσε ότι οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Δεν υπάρχει κίνδυνος από τοξικά αέρια

Η έκρηξη, η προέλευση της οποίας δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί, σημειώθηκε σε κτίριο της εταιρείας Manuco, η οποία παράγει νιτροκυτταρίνη για πυρομαχικά, όπου βρίσκονταν περίπου 40 άτομα.

Η νομαρχία της Ντορντόν επιβεβαίωσε στις 3.30 μ.μ. ώρα Γαλλίας, ότι στο χώρο βρισκόταν σε εξέλιξη πυρκαγιά.

«Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται στο σημείο, παρακαλούμε αποφύγετε την περιοχή. Το επιχειρησιακό κέντρο της υπηρεσίας έχει ενεργοποιηθεί στο νομό», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη France Bleu, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 4 μ.μ. ώρα Γαλλίας.

Νωρίτερα, η νομαρχία είχε αναφέρει «αρκετούς τραυματίες», χωρίς να δηλώσει νεκρούς.

Όπως σημειώθηκε από τις αρμόδιες Αρχές, δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας: «Όταν η νιτροκυτταρίνη εκραγεί, δεν συμβαίνει τίποτα άλλο»

Δύο εκρήξεις

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bergerac Democrat, η πρόσβαση περιοχή έχει απαγορευτεί, η πυροσβεστική υπηρεσία επιχειρεί στο σημείο και ο αντιπεριφερειάρχης βρίσκεται επί τόπου.

Το προσωπικό του εργοστασίου, το οποίο απασχολεί περίπου 80 υπαλλήλους, εκκενώθηκε.

Τρεις ομάδες SMUR και δύο ελικόπτερα έχουν κινητοποιηθεί. Το «Λευκό Σχέδιο» (σ.σ. ετοιμότητα) ενεργοποιήθηκε στο νοσοκομείο του Μπερζεράκ.

Μια μάρτυρας δήλωσε στην γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» ότι άκουσε «δύο εκρήξεις, η μία από τις οποίες έκανε τα παράθυρα να τρέμουν. Προς το παρόν, δεν βλέπουμε καπνό», όπως είπε.

Στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία Manuco αυτοπροσδιορίζεται ως «παγκόσμιας κλάσης προμηθευτής ενεργειακής νιτροκυτταρίνης για τις βιομηχανίες αμυντικών (…), πυροτεχνικών και αστικών εκρηκτικών».