«Δεν θα τρέχω έως τα 40 μου» είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ο Σεμπάστιαν Φέτελ, ο κορυφαίος πιλότος της Formula1, που χθες, δήλωσε, ότι ετοιμάζεται να εγκαταλείψει, στα 35 του, τους αγώνες με την λήξη της φετινής σεζόν.

Συγκεκριμένα, ο γερμανός Σεμπάστιαν Φέτελ αναμένεται να ολοκληρώσει την επιτυχημένη καριέρα του στην Formula1 στο τέλος της φετινής σεζόν. Μάλιστα, την ανακοίνωση έκανε πρώτος ο ίδιος ο πιλότος και επίσημα και η Aston Martin.

«Είμαι εδώ για να ανακοινώσω ότι θα αποσυρθώ από τη Formula 1 στο τέλος του 2022. Εκτός από το να ευχαριστήστω μια μεγάλη λίστα ανθρώπων,  αισθάνομαι ότι είναι πιο σημαντικό να εξηγήσω τους λόγους πίσω από αυτή την απόφασή μου. Αγαπώ αυτό το σπορ. Ήταν στο επίκεντρο της ζωής μου από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Όσο όμως υπάρχει ζωή μέσα στην πίστα, υπάρχει και η δική μου ζωή μακριά από αυτήν. Το να είμαι οδηγός αγώνων δεν αποτελούσε ποτέ ολόκληρη την …ταυτότητά μου».

Ο 35χρονος πιλότος είχε αναφερθεί προσφάτως στο ενδεχόμενο αποχώρησης του,με βασική αιτιολογόγια ότι μολύνει το περιβάλλον.   « Σκέφτομαι να τα παρατήσω, επειδή, μολύνω το περιβάλλον!» Όμως, στην πραγματικότητα το ηθικό δίλημμα του ( για το ότι τρέχει σε αγώνες και μολύνει το περιβάλλον) ίσως να είναι η μια πλευρά του νομίσματος, μιας και οι μέτριες επιδόσεις του, άρχισαν ήδη να προβληματίζουν την ομάδα της Aston Martin.

Κορυφαίος και 4 πρωταθλήματα

Οι επιτυχίες του είναι πολλές. Σε αριθμούς είναι ο τρίτος καλύτερος στην ιστορία της Formula1, έχοντας ανέβει 53 φορές στο βάθρο των νικητών – πίσω από τον  Λιούις Χάμιλτον (103 νίκες) και τον Μίκαελ Σουμάχερ, που τον είχε ίνδαλμα του με 91 νίκες.

Συνολικά, έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα. Η παρθενική του εμφάνιση συνέβη, πριν από 15 χρόνια, με την ομάδα της Toro Rosso το 2007. Συνέχισε με την Red Bull, το 2009, ομάδα – γουρλίδικη για τον ταλαντούχο πιλότο, μιας και με το ολλανδικό team κατέκτησε τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα οδηγών από το 2010 μέχρι και το 2013!

Ηθελε να γίνει τραγουδιστής αλλά…

Μικρός ήθελε να γίνει τραγουδιστής, μιας και είχε ως είδωλο του τον Μάικλ Τζάκσον! Όμως, τον …πρόδωσαν τα φωνητικά του «φάλτσα».  Με τον χώρο του μηχανοκίνητου σπορ ενεπλάκη από μικρός, στην αρχή με καρτ και αργότερα στις υποκατηγορίες της F1.

Σήμερα, είιναι πατέρας τριών παιδιών ( έχει δύο κορίτσια και ένα γιο), ενώ απεχθάνεται την υπερπροβολή των συναδέλφων του και ο ίδιος επιθυμεί να κρατάει εκτός των φώτων της δημοσιότητας την προσωπική του ζωή.

Η μεγάλη του μεταγραφή στην Ferrari μπορεί να ήταν το μεγάλο του όνειρο. Τελικά, μετά από μια πενταετή θητεία στην ιταλική ομάδα,  ο ίδιος είχε δηλώσει ότι μόνο καλό δεν του έχει κάνει και αυτό τον οδήγησε στην  αποτυχημένη στιγμή της καριέρα του.

 Παρά την μέτρια καριέρα του με την Ferrari, έως και το 2020 , ο Φέτελ είχε «κλειδωμένο» ένα συμβόλαιο – μαμούθ, που ξεπερνούσε τα 30 εκατομμύρια δολάρια.  Στην Aston Martin εντάχθηκε το 2021, ενώ, φέτος – και μετά από 12 γκραν πρι – έχει συλλέξει μόλις 15 βαθμούς.