Ο ανεφοδιασμός του αυτοκινήτου με καύσιμο ή η φόρτιση ενός ηλεκτρικού οχήματος μπορεί να είναι για τους περισσότερους μια εύκολη υπόθεση, όμως, για τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα και ηλικιωμένους μπορεί να έχει ιδιαίτερες δυσκολίες.

Για αυτό το σκοπό και η Ford έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο ρομποτικό σταθμό που οι οδηγοί χειρίζονται μέσω του smartphone τους από το εσωτερικό του ηλεκτρικού τους οχήματος. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι για τους συγκεκριμένους οδηγούς ΑμΕΑ δεν χρειάζεται να βγουν από το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της φόρτισης, ή να φύγουν από το αυτοκίνητό τους ενώ το ρομπότ αναλαμβάνει όλη τη δουλειά.

Οι οδηγοί με ειδικές ανάγκες, που έχουν στην κατοχή τους ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μέχρι πρότινος, η φόρτιση του ήταν μια δύσκολη υπόθεση. Το νέο σύστημα, με το έξυπνο ρομπότ, θα κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη.

Σήμερα, η Ford δοκιμάζει το ρομποτικό σταθμό φόρτισης στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος για την ανάπτυξη hands-free λύσεων φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα και για πλήρως αυτόματη φόρτιση για αυτόνομα οχήματα.

Μετά τις πρώτες εργαστηριακές δοκιμές, οι ερευνητές της Ford δοκιμάζουν τώρα το ρομποτικό σταθμό φόρτισης σε πραγματικές συνθήκες.