Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέβαλε χθες την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα εν μέσω κυβερνητικής κρίσης, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή.

Τώρα ο Ντράγκι είναι αντιμέτωπος με μία ακόμη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί αν ο κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείται θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία, μετά την κρίση που προκάλεσε το Κίνημα των 5 Αστέρων.

Πώς φτάσαμε εδώ

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ένταση μεταξύ του Ντράγκι και του Κινήματος των 5 Αστέρων σοβεί εδώ και εβδομάδες, αλλά κλιμακώθηκε όταν το κόμμα ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές του δεν θα συμμετάσχουν σε ψηφοφορία στη Γερουσία για την έγκριση πακέτου κρατικής βοήθειας προς εταιρείες και νοικοκυριά που επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ύψους 26 δισεκ. ευρώ.

Στο νομοσχέδιο, το οποίο τελικά εγκρίθηκε, περιλαμβανόταν μια τροπολογία που θα επιτρέψει στην πόλη της Ρώμης να δημιουργήσει ένα τεράστιο αποτεφρωτήριο απορριμμάτων, ένα σχέδιο στο οποίο αντιτίθεται το Κίνημα των 5 Αστέρων.

Το κόμμα επικρίνει εδώ και καιρό την κυβέρνηση για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων η παροχή όπλων στην Ουκρανία, στην οποία είναι αντίθετο, όπως και το μέγεθος και η διανομή κρατικής βοήθειας.

Μέχρι πρόσφατα το Κίνημα των 5 Αστέρων ήταν το μεγαλύτερο στο ιταλικό κοινοβούλιο, αλλά τον προηγούμενο μήνα ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο αποχώρησε από αυτό για να σχηματίσει νέο κόμμα, το «Μαζί για το Μέλλον», παίρνοντας μαζί του περίπου το ένα τρίτο των βουλευτών, γύρω στους 50.

Εξάλλου το κόμμα, το οποίο ήταν ο νικητής των προηγούμενων εκλογών του 2018 με το 32% των ψήφων, δεν έχει σταματήσει να βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει και πλέον κυμαίνεται στο 10% με 11%.

Από την πλευρά του ο ντι Μάιο έχει δεσμευθεί ότι θα στηρίζει την κυβέρνηση Ντράγκι και κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να δείξουν ωριμότητα και να ταχθούν υπέρ του τεχνοκράτη πρωθυπουργού.

Ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Ντράγκι, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας στις αρχές του 2020 προκειμένου η Ιταλία να ξεπεράσει την πανδημία covid-19 και έπεισε σχεδόν όλα τα κόμματα να συμμετάσχουν σε αυτή.

Αν η κυβέρνηση καταρρεύσει, ο ντι Μάιο δήλωσε ότι «δεν θα το πληρώσουν τα κόμματα, αλλά οι πολίτες, οι οικογένειες, οι εταιρείες», ενώ πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο αν ο Ντράγκι βρίσκεται στην πρωθυπουργία.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα

Μετά την άρνηση του Ιταλού προέδρου να δεχθεί την παραίτησή του, ο Ντράγκι πρέπει να σχηματίσει νέο κυβερνητικό συνασπισμό, πιθανόν χωρίς τη συμμετοχή του Κινήματος των 5 Αστέρων.

Ακόμη και χωρίς αυτό, μια κυβέρνηση Ντράγκι μπορεί να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς έχει τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών, διάφορων κεντρώων κομμάτων και της ακροδεξιάς Λέγκας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την επόμενη Τετάρτη θα διεξαχθεί συζήτηση στη βουλή και τη Γερουσία και στη συνέχεια ο Ντράγκι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.