Παραμένουν τα προβλήματα στον κλάδο του αυτοκινήτου που έχει επιφέρει εδώ και δύο χρόνια η πανδημία, με αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες να «κόβουν» την παραγωγή των μοντέλων τους, εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης εξαρτημάτων και κυρίως των πολυπόθητων εξαρτημάτων, των ημιαγωγών, που έχουν επιφέρει μεγάλες καθυστερήσεις. Πρόσφατα, η Toyota αποφάσισε να αναστείλει την παραγωγή των μοντέλων της στην Ιαπωνία, για μερικές εβδομάδες, μέσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αφού, η έλλειψη ημιαγωγών έχει «φρενάρει» την παραγωγική διαδικασία.

Να σημειωθεί, ότι η έλλειψη ημιαγωγών έχει επιφέρει «αστάθεια» στην παραγωγή όλων των νέων μοντέλων παγκοσμίως, με πιο αρνητική επίπτωση τις μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των μοντέλων.

Σήμερα, αρκετά μοντέλα της ιαπωνικής φίρμας, όπως το νέο Yaris Cross, μπορεί να αγγίζει σε αναμονή μετά την παραγγελία του πελάτη τους 12 μήνες. Μάλιστα, την περασμένη Άνοιξη ο ιαπωνικός κολοσσός είχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει την εγχώρια παραγωγή έως και 20%, εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης σε ανταλλακτικά.

Παρά την μεγάλη περικοπή στην παραγωγή των μοντέλων της η Toyota θεωρεί ότι, έως τα τέλη του 2022 θα έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς. Για αυτό το λόγο και δεν έχει αναθεωρήσει τον αρχικό της στόχο, που αφορά την ετήσια παραγωγή μοντέλων σε όλο τον κόσμο και αυτός είναι τα 9.7 εκατομμύρια οχήματα. Και με γνώμονα, ότι, ήδη έχει ξεκινήσει η παραγωγή του νέου ηλεκτρικού της μοντέλου, του bz4X, το οποίο ήδη λανσάρεται σε πολλές χώρες παγκοσμίως.