Τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια γυναίκες στη χώρα μας θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος για πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά» που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (checkup), σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

Αντίθετα, το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος και παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση στη διάγνωση πάνω από 2 μήνες από την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό.

Η επίσημη παρουσίαση του εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον υπ’ αριθμόν ένα καρκίνο που εκδηλώνει ο γυναικείος πληθυσμός, αλλά και ο οποίος προλαμβάνεται, γίνεται αυτή την ώρα στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».

Δείτε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αφορά δωρεάν εξετάσεις για όλες τις γυναίκες 50-69 ετών και περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:

  • εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας
  • κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)
  • υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος).

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με αποστολή sms στις ασφαλισμένες που θα πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια. Μάλιστα, η αποστολή sms ξεκινά την Παρασκευή σε βήματα και θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά το sms που θα αποστέλλεται θα μπορεί να κλεισθεί ραντεβού σε ιδιωτική μονάδα υγείας για τη μαστογραφία τόσο ψηφιακά όσο και τηλεφωνικά.

Η σχετική πλατφόρμα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι έτοιμη ώστε οι πολίτες να κλείνουν τα ραντεβού τους. Οι ενδιαφερόμενες θα ορίζουν την περιοχή που επιθυμούν, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να εξετασθούν και σε άλλα σημεία ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Μετά τους ελέγχους του μαστού, θα ακολουθήσουν οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από τον Ιούλιο καθώς και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

  

Ακολουθήστε το