Την εκτίμηση ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται περιορισμοί στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στη διάρκεια των συζητήσεων που διεξάγονται, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Πρέπει να αποφασίσουμε ομόφωνα. Έγιναν συζητήσεις χθες το απόγευμα και θα γίνουν σήμερα το πρωί και όλο το απόγευμα» επισήμανε ο Μπορέλ μιλώντας στο δίκτυο France Info, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι σήμερα το απόγευμα θα καταφέρουμε να παρουσιάσουμε στους ηγέτες των κρατών-μελών μια συμφωνία».

Το απόγευμα η συνάντηση

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τα σχέδια της Ε.Ε. να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου να αποτύχουν λόγω της αντίστασης που προβάλλουν η Ουγγαρία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ο Μπορέλ απάντησε: «Όχι, δεν το πιστεύω… Τελικά θα υπάρξει συμφωνία».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκή λύση απαιτεί το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας

Σημειώνεται ότι οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. συναντώνται εκ νέου το απόγευμα (5 μ.μ. ώρα Ελλάδας) στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, προκειμένου βρουν λύσεις στα σοβαρά θέματα που έχουν προκύψει, με κυριότερα τα μέτρα για την ακρίβεια από την ενεργειακή κρίση και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Στόχος Στόχος είναι οι Ευρωπαίοι να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή απέναντι σε αυτά τα καυτά θέματα, χωρίς ωστόσο το κλίμα, οι συζητήσεις και οι διαβουλέυσεις που προηγήθηκαν να δείχνουν ότι υπάρχει φως στον ορίζοντα, καθώς μέχρι στιγμής μεταξύ των 27 ηγετών αποτυπώνεται ένας διχασμός τόσο στο ενεργειακό όσο και στο θέμα του εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου.

Διαβάστε επίσης:

Παρών «διαδικτυακά» και ο Ζελένσκι

Το πρώτο θέμα της έκτακτης Συνόδου -επιπτώσεις του οποίου είναι όλα τα υπόλοιπα- είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και το «παρών», μέσω τηλεδιάσκεψης, θα δώσει και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο πεδίο της μάχης και την κατάσταση στη χώρα του.