Ο κλιματισμός του αυτοκινήτου έχει πιάσει  και πάλι δουλειά. Ήδη, οι πρώτες καλοκαιρινές ημέρες είναι εδώ, και αρκετά αυτοκίνητα έχουν μπει σε λειτουργία, γράφουν χιλιόμετρα, κάνουν ταξίδια, μετά από μια περίοδο…αγρανάπαυσης, λόγω της πανδημίας.

Ο κλιματισμός πρέπει να είναι σε πολύ καλή κατάσταση, και τα φίλτρα παίζουν σημαντικό ρόλο, για την υγεία των επιβατών.  Οι ειδικοί αναφέρουν , ότι , τα φίλτρα πρέπει αντικαθίσταται μια φορά τον χρόνο επειδή, μέσα στις κυψέλες τους συσσωρεύονται και συγκρατούνται όλοι οι ρύποι της ατμόσφαιρας πριν εισέλθουν στο εσωτερικό μέσω του κλιματιστικού.

Όμως, ένα φίλτρο μπορεί να έχει πρόωρη μειωμένη απόδοση εξαιτίας της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας. 

Μάλιστα, το κόστος της αντικατάστασης του φίλτρου καμπίνας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο – ανάλογα με το αυτοκίνητο κυμαίνεται από 10 έως και 25 ευρώ – ενώ, στην αγορά υπάρχει πληθώρα επιλογών, από τα πλά έως και του ενεργού άνθρακα., που φιλτράρουν ακόμα πιο αποτελεσματικά τους ρύπους της ατμόσφαιρας.

 Ο ρόλος των γνήσιων φίλτρων

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αντικατάσταση των φίλτρων, να επιλέγουν προϊόντα επώνυμα και να αποφεύγουν ανώνυμες, φθηνές λύσεις που ίσως να μην αποδίδουν όσο τα γνήσια. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα γνήσια φίλτρα αποτελούν πολλές φορές και την μοναδική λύση για αρκετά νέα μοντέλα,  μιας και στο εμπόριο χρησιμοποιούνται φίλτρα μη ενδεδειγμένα, με άμεσο κίνδυνο στην υγεία των επιβατών.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι, ότι, τα φίλτρα καμπίνας μπορούν να αποτελούν την βασική αιτία που πολλές φορές τα τζάμια είναι θαμπωμένα ή οι οσμές μέσα στο αυτοκίνητο παραμένουν καθόλη τη διάρκεια της οδήγησης και όταν ο κλιματισμός είναι σε λειτουργία.

Επίσης, τα γνήσια φίλτρα,  έχουν αντιαλλεργική επίστρωση. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι ο φρέσκος αέρας – που διασφαλίζεται από το καθαρό φίλτρο – συμβάλει στη βέλτιστη δυνατότητα συγκέντρωσης του οδηγού και προλαμβάνει στην πρόωρη κόπωση.

Συμβουλή: Οι οδηγοί που θελουν να διασφαλίσουν την μέγιστη καθαρότητα του αέρα στην καμπίνα του ΙΧ τους, θα πρέπει να ρυθμίζουν τον κλιματισμό στην θέση της ανακύκλωσης, ώστε να επαναχρησιμοποιείται ο αέρας που υπάρχει και στο εσωτερικό, και να αποκλείεται οποιαδήποτε είσοδος του αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον, όπου είναι έντονος ο καπνός ή ακόμη και η μυρωδιά του καμμένου.

Επίσης, οι οδηγοί θα πρέπει να ελέγξουν εκ νέου τη στάθμη στο φρέον.  Αυτή την περίοδο αρκετές εταιρείες, αντιπροσωπείες αλλά εξειδικευμένοι επισκευαστές προσφέρουν δωρεάν έλεγχο και σημαντικές προσφορές για την επισκευή του κλιματισμού στο αυτοκίνητο.