Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα εικασίες ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία και εθνική επιστράτευση στις 9 Μαΐου, επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχολιάζοντας φήμες ότι στις 9 Μαΐου ο Πούτιν θα κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα για κάτι τέτοιο. Είναι ανοησίες».

Υπενθυμίζεται πως σε αντίστοιχες δηλώσεις είχε προβεί προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν η Ρωσία προγραμματίζει την ολοκλήρωση των πολεμικών επιχειρήσεων για τις 9 Μαΐου.

«Επικεντρώνουμε την δράση μας στο να υπερασπίσουμε και να εγγυηθούμε την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού, την απομάκρυνση των ναζιστικών απειλών και των απειλών, βέβαια, κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας» είπε ο Λαβρόφ, λέγοντας πάντως ότι η Μόσχα δεν εντείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία με στόχο τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Αντίποινα στην ΕΕ

Ο Πεσκόφ δήλωσε, επίσης, πως η Ρωσία εξετάζει διάφορες επιλογές στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το εμπάργκο στο πετρέλαιό της που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε σήμερα σταδιακό πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, την επιβολή κυρώσεων στην κορυφαία τράπεζά της και την απαγόρευση των εκπομπών ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων στις ευρωπαϊκές συχνότητες.