Μια ημέρα μετά τη βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, Moskva, ενός τεράστιου πλήγματος για το ηθικό των Ρώσων, μια διάσημη παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης, δήλωσε: «Μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια ότι η κατάσταση έχει κλιμακωθεί σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι απολύτως βέβαιο αυτό».

Με εμφανή πικρία, η παρουσιάστρια του καναλιού Rossiya 1, που συνηθίζει να αντανακλά την επίσημη προπαγάνδα, Όλγκα Σκαμπέγεβα, ζήτησε από τους τηλεθεατές να «αναγνωρίσουν» ότι η χώρα πλέον «μάχεται απέναντι στις υποδομές του ΝΑΤΟ, αν όχι απέναντι στο ίδιο το ΝΑΤΟ».

Και πρόσθεσε: «Πολλοί αναρωτιούνται αν θα μπορούσε να γίνει πιο γρήγορα. Όλοι θέλουν να γίνει πιο γρήγορα. Όλοι θέλουν μια οριστική νίκη. Όλοι θέλουν την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί.

»Διαφορετικά, είναι αδύνατον να αποδεχτούμε την ειδική επιχείρηση που ξεκινήσαμε – τη ρωσική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία».

Η απώλεια του Moskva, το οποίο η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έπληξε με πυραύλους Neptune, αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για τις επιθετικές δυνατότητες του Κρεμλίνου καθώς προετοιμάζεται για ένα νέο χτύπημα στην περιοχή του Ντονμπάς, στα ανατολικά της Ουκρανίας, και η οποία έχει χαρακτηριστεί ως σημείο καμπής για την τελική έκβαση της σύγκρουσης.

Όμως, σύμφωνα με τον Independent, οι αναφορές της Σκαμπέγεβα σε έναν «Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο», πόρρω απέχουν από το να αποτελούν την πρώτη δυσοίωνη πρόβλεψη αυτού του διαμετρήματος. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ως παραδείγματα την προπαγάνδα που επικρατούσε ένθεν κι ένθεν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και την εκτίμηση του Έλον Μασκ ότι ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα προκληθεί από την τεχνητή νοημοσύνη.

Καλώντας σε ψυχραιμία, ο Independent συγκέντρωσε μάλιστα και επτά προβλέψεις παγκοσμίου πολέμου, που – ευτυχώς – αποδείχθηκαν αβάσιμες.

16ος αιώνας: Οι ακόλουθοι του Νοστράδαμου περίμεναν τον παγκόσμιο πόλεμο «μέσα σε λίγα χρόνια»

Τέσσερις αιώνες πριν το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οπαδοί του Νοστράδαμου είναι βέβαιο πως έβλεπαν μπροστά από την εποχή τους.

Ακολουθώντας τις διδασκαλίες του αστρολόγου, γιατρού και υποτιθέμενου προφήτη, πίστεψαν στους ισχυρισμούς του Νοστράδαμου, στο βιβλίο του «Οι προφητείες» – μια συλλογή 942 ποιητικών τετράστιχων. Σε αυτό, ο «προφήτης» υποστήριζε ότι μπορεί να δει στο μέλλον, αλλά και πως ο παγκόσμιος πόλεμος θα ξεσπούσε «μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια».

Μέχρι και σήμερα υπάρχουν πιστοί των διδαχών του, που θεωρούν ότι ο Γάλλος είχε οραματιστεί και τους δυο παγκόσμιους πολέμους που τελικά ξέσπασαν τον 20ο αιώνα – «τα επόμενα λίγα χρόνια» εξάλλου, χαρακτηρίζονται από μια… δημιουργική ασάφεια, και όλα είναι λίγα μπροστά στην αιωνιότητα.

Ο ειδικός επί του Νοστράδαμου, Μπόμπι Σάιλερ, δήλωσε πέρσι στο WION News: «Ο Νοστράδαμος πιστεύει ότι θα έχουμε έναν μεγάλο και παρατεταμένο πόλεμο, που θα κρατήσει 25 έως 29 χρόνια και έπειτα θα ακολουθήσουν μικρότερες μάχες».

Φυσικά, οι προφητείες δεν έχουν απολύτως καμιά επιστημονική υπόσταση και δεν μοιάζουν, μέχρι σήμερα, να δικαιώνουν τον χαρακτηρισμό του προφήτη για το Νοστράδαμο.

1950: Αμερικανική δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι οι μισοί Αμερικανοί θεωρούν ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει

Εν μέσω σημαντικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, δημοσκόπηση της Gallup τον Δεκέμβριο του 1950 διαπίστωσε ότι πάνω από τους μισούς Αμερικανούς θεωρούσαν ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ξεκινήσει.

Η ανησυχητική έρευνα δημοσιεύθηκε στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου (1948-1953) και ένα χρόνο μετά την πρώτη πυρηνική δοκιμή των Σοβιετικών το 1949, που έδωσε τέλος στο μονοπώλιο των ΗΠΑ επί της ατομικής βόμβας.

2016: Ο Τραμπ προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα παρασυρθούν σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Συρία αν «ακούσουν τη Χίλαρι Κλίντον»

Λίγες ημέρες πριν τη νίκη του στις εκλογές του 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει: «Θα καταλήξετε σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τη Συρία, αν ακούσουμε τη Χίλαρι Κλίντον».

Η πρόταση της Κλίντον για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που θα προστάτευε τους αμάχους είχε επικριθεί από τον Τραμπ, που υποστήριζε ότι μια τέτοια κίνηση απειλούσε τις ΗΠΑ με αναμέτρηση με την «πυρηνική» Ρωσία.

«Δεν πολεμάτε τη Συρία πλέον, πολεμάτε τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν, εντάξει;», είχε εξηγήσει ο Τραμπ.

«Η Ρωσία είναι πυρηνική δύναμη, είναι μια χώρα που έχει πυρηνικές βόμβες που λειτουργούν σε αντίθεση με άλλες χώρες που μιλάνε».

2017: Ο Έλον Μασκ υποστηρίζει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα προκαλέσει την επόμενη παγκόσμια σύγκρουση

Με αφορμή μια σειρά από σχόλια του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, ο Έλον Μασκ προειδοποίησε ότι το ΑΙ θα μπορούσε να αναδειχθεί στη μέγιστη υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα, προκαλώντας ακόμη και έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Γράφοντας στο Twitter στις 2.33 το πρωί στις 4 Σεπτεμβρίου του 2017, ο Μασκ είχε χαιρετίσει το ενδεχόμενο της αρχής του τέλους του κόσμου.

Στην ανάρτησή του είχε επισυνάψει κάποιες δηλώσεις του Πούτιν, ο οποίος ανέφερε: «η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον, όχι μόνο για τη Ρωσία αλλά και για όλα την ανθρωπότητα… φέρνει μαζί της κολοσσιαίες ευκαιρίες, αλλά και απειλές που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Όποιος γίνει ο ηγέτης αυτής της σφαίρας, θα γίνει και ο κυρίαρχος του πλανήτη».

Ο Μασκ συνέχισε γράφοντας: «Ρωσία, Κίνα, σύντομα χώρες με ισχυρή πληροφορική. Ανταγωνισμός για ανωτερότητα ΑΙ σε εθνικό επίπεδο το πιθανότερο είναι να καταλήξει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τη γνώμη μου. Ίσως προκληθεί όχι από τους ηγέτες των κρατών, αλλά από κάποια τεχνητή νοημοσύνη, αν κρίνει ότι το να χτυπήσει πρώτη αυξάνει τις πιθανότητες να επικρατήσει».

2019: Ο Τραμπ υπονοεί ότι οι χειρισμοί του Ομπάμα στη Βόρεια Κορέα θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο πάντα ψύχραιμος Ντόναλντ Τραμπ, σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ, στη διάρκεια ακόμη της προεδρίας του, αναφέρθηκε στη σχέση του με τον ηγέτη της χώρας και ισχυρίστηκε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα είχε οδηγήσει τις ΗΠΑ σε παγκόσμιο πόλεμο αν ήταν ακόμη πρόεδρος της χώρας.

«Είναι πιθανό να είμαι ο μόνος στον κόσμο με τον οποίο έχει τέτοιου είδους σχέση. Το αποκαλούν Βασίλειο του Ερημίτη. Ξέρω πολλά για αυτό το Βασίλειο», είχε ισχυριστεί στη διάρκεια συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

«Όμως εγώ έχω μια πολύ καλή σχέση. Αν είχατε ακούσει τον πρόεδρο Ομπάμα, αυτή τη στιγμή θα ήμασταν σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Μιλώντας στο περιθώριο συνάντησής του με τον γ.γ. της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τραμπ ερωτήθηκε για τις πυραυλικές δοκιμές που πραγματοποιούσε εκείνη την περίοδο η χώρα της ανατολικής Ασίας και εκείνος επανέλαβε το παρατσούκλι που είχε δώσει στον Κιμ Γιονγκ-Ουν.

«Πιστεύω σε εκείνον. Τον συμπαθώ, με συμπαθεί, έχουμε καλή σχέση. Θα δούμε τι θα γίνει. Είναι σίγουρο ότι του αρέσει να εκτοξεύει ρουκέτες, έτσι δεν είναι; Για αυτό τον αποκαλώ Ρουκετάνθρωπο», είπε.

«Όμως έχουμε μια πολύ καλή σχέση και θα δούμε τι θα γίνει. Ίσως λειτουργήσει, ίσως όχι, αλλά στο μεταξύ έχει περάσει πολύς καιρός».

2022: Πρώην ουκρανός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε στον Independent ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος «έχει ήδη ξεκινήσει» και οι χώρες πρέπει να επιβάλουν ευρείας κλίμακας κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Μιλώντας από τη γενέτειρά του, τη Βινίτσια στην κεντρική Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Γκρόισμαν είχε ισχυριστεί επίσης ότι η χώρα του ήταν «η μόνη άμυνα» της Ευρώπης κατά της ρωσικής επέκτασης προς τη Δύση.

«Έχει ήδη ξεκινήσει από τον Πούτιν και αυτή τη στιγμή μόνο η Ουκρανία μπαίνει στον δρόμο του και εμποδίζει την προέλασή του από τα ανατολικά προς τα δυτικά», είχε σημειώσει ο Γκρόισμαν.

«Χάρη στους ουκρανούς στρατιώτες, προς το παρόν έχει ηττηθεί. Όμως ο Πούτιν μισεί όλες τις δημοκρατικές χώρες. Στόχος του είναι να μας εξαφανίσει όλους. Έχει αρχίσει να κινείται από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Η Ουκρανία απλώς έτυχε να είναι η πρώτη χώρα στον δρόμο του».

Πηγή: Independent