Εταιρείες της τσεχικής αμυντικής βιομηχανίας θα επισκευάσουν τον ουκρανικό βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό, ανταποκρινόμενες σε ένα πρόσφατο αίτημα από τις αρχές του Κιέβου, ανακοίνωσε σήμερα το τσεχικό υπουργείο Άμυνας.

Σε πρώτη φάση, θυγατρικές της βιομηχανικής εταιρείας συμμετοχής Czechoslovak Group (CSG) θα αναλάβουν την επιδιόρθωση των σοβιετικού σχεδιασμού αρμάτων μάχης T-64, που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις, όμως στο μέλλον, οι εργασίες αυτές θα μπορούσαν να επεκταθούν στα τεθωρακισμένα οχήματα BRD και BRDM, με την εμπλοκή άλλων τσεχικών εταιρειών, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του υπουργείου.

«Η Τσεχία είναι η πρώτη χώρα εταίρος που η ουκρανική πλευρά προσέγγισε επισήμως με ένα αίτημα αμοιβαίας συνεργασίας στην επισκευή χερσαίων εξοπλισμών, που πρέπει να τεθούν σε λειτουργία ή που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών», δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Τσεχίας Γιάνα Τσενότσοβα, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα «νέο παράδειγμα της τσεχικής βοήθειας προς την Ουκρανία εναντίον της επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Σύμφωνα με τσεχικά ΜΜΕ, η Πράγα έστειλε στις αρχές Απριλίου στην Ουκρανία σιδηροδρομικώς άρματα μάχης T-72 και τεθωρακισμένα οχήματα σοβιετικής κατασκευής, σε μια επιχείρηση χωρίς προηγούμενο. Επίσημες πηγές αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν αυτήν την πληροφορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ