Λύση στο μυστήριο που προβληματίζει την κοινωνία του Νιού Τζέρσεϊ καθώς σχεδόν 100 άτομα εμφάνισαν σε κάποια χρονική στιγμή της ζωής του σπάνιους κακοήθεις όγκους εγκεφάλου, αναζητεί  ένας εκ των επιζώντων.

Ο Αλ Λουπιάνο είναι μεταξύ των 94 πρώην υπαλλήλων και μαθητών από το Λύκειο Colonia στη σχολική περιφέρεια Woodbridge Township που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο τα τελευταία χρόνια.

Οπως δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στη NYP «δεν θα ησυχάσει αν δεν βρει απαντήσεις»

Μεταξύ όσων διαγνώστηκαν με καρκίνο στον εγκέφαλο ήταν η μικρότερη αδερφή του Λουπιάνο, η οποία πέθανε από την ασθένεια τον Φεβρουάριο σε ηλικία 44 ετών.

Ο Λουπιάνο διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο στα τέλη της δεκαετίας του 1990, σε ηλικία 27 ετών.

Πέρυσι, η σύζυγός του – η οποία επίσης πήγε σχολείο στο Colonia – διαγνώστηκε με έναν σπάνιο όγκο στον εγκέφαλο. Την ίδια ακριβώς μέρα, η μικρότερη αδερφή του που επίσης πήγαινε εκεί σχολείο, έμαθε ότι και αυτή είχε καρκίνο στον εγκέφαλο.

Μετά τον θάνατο της αδερφής του τον Φεβρουάριο, ο Λουπιάνο πείστηκε για την ύπαρξη μιας συσχέτισης της εμφάνισης της νόσου με το γεγονός ότι όλοι τους πήγαν στο ίδιο σχολείο.

Τον περασμένο μήνα, δημιούργησε μια ομάδα στο Facebook ρωτώντας τους ντόπιους αν γνωρίζουν άλλα άτομα που σχετίζονται με το σχολείο και είχαν παρόμοιες διαγνώσεις.

Σε λιγότερο από έξι εβδομάδες, όπως αναφέρει ο Λουπιάνο, συγκέντρωσε τα ονόματα 94 ατόμων που συνδέονται με το σχολείο και έχουν αναπτύξει όγκους στον εγκέφαλο.

Η ανησυχητική αυτή είδηση έγινε πρωτοσέλιδο στα τοπικά μέσα και αναδείχτηκε από το CBS News.

Βίντεο στο TikTok που δημιουργήθηκε προκειμένου να γίνει αναφορά στο γεγονός συγκέντρωσε επίσης περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια προβολές σε μόλις 24 ώρες.

@drjoe_md Height changes through the day. #shortman #heightdifference #medicineexplained #erdoctor ♬ Madness To Mayhem – Amtrac

Εν τω μεταξύ, το βίντεο του TikTok πυροδότησε πανικό και μια σειρά από σχόλια σε στυλ θεωρίας συνωμοσίας, με τους ανθρώπους να ισχυρίζονται ότι μούχλα, τοξικά απόβλητα, αμίαντος και κοντινοί πύργοι κινητών τηλεφώνων θα μπορούσαν να προκαλέσουν το σύμπλεγμα.

Ο Λουπιάνο μίλησε επίσης στο CBS News την Πέμπτη, λέγοντας ότι τώρα πιστεύει ότι η ιονίζουσα ακτινοβολία πρέπει να είναι υπεύθυνη για τα ζητήματα υγείας.

«Αυτό που βρίσκω ανησυχητικό είναι ότι υπάρχει πραγματικά μόνο μία περιβαλλοντική σχέση με τους πρωτογενείς όγκους του εγκεφάλου, και αυτή είναι η ιονίζουσα ακτινοβολία», δήλωσε. «Δεν είναι μολυσμένο νερό. Δεν είναι αέρας. Δεν είναι κάτι στο χώμα. Δεν είναι κάτι που μας κάνουν λόγω κακών συνηθειών».

Η συντριπτική πλειονότητα όσων ανέπτυξαν όγκους στον εγκέφαλο αποφοίτησαν μεταξύ 1975 και 2000.

Οι διαγνώσεις περιλαμβάνουν διάφορους τύπους πρωτογενών όγκων του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων καρκινικών μορφών όπως γλοιοβλάστωμα και μη καρκινικών αλλά εξουθενωτικών μαζών όπως ακουστικά νευρώματα, αιμαγγειοβλαστώματα και μηνιγγιώματα»

Την Τρίτη, τοπικοί αξιωματούχοι ενέκριναν μια επείγουσα έρευνα στο περιβάλλον του σχολείου.

«Θα μπορούσε να υπάρχει πραγματικό πρόβλημα εδώ και οι κάτοικοί μας αξίζει να γνωρίζουν εάν υπάρχουν κίνδυνοι», δήλωσε ο δήμαρχος του Γούντμπριτζ Τζον ΜακΚόρμακ.

«Είμαστε όλοι ανήσυχοι και όλοι θέλουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Αυτό σίγουρα δεν είναι φυσιολογικό».

Από αυτό το Σαββατοκύριακο, θα διεξαχθούν διάφορες ακτινολογικές αξιολογήσεις στις 28 στρεμμάτων εκτάσεις στις οποίες βρίσκεται το σχολείο, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής δειγμάτων αέρα εσωτερικού χώρου για ραδόνιο.