Στην εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Τουρκία δεν θα ευδοκιμήσουν εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα του πολέμου για τη Ρωσία δεν είναι τέτοια που να επιτρέπουν στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να πει στο λαό του ότι κέρδισε κάτι σημαντικό.

Επίσης εξήγησε ότι η έκβαση των διαπραγματεύσεων δεν εξαρτάται από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν υπάρχει πρόεδρος ή πρωθυπουργός οποιασδήποτε χώρας που θα συμφωνούσε να «κόψει» κομμάτια από τη χώρα του και να τα δώσει σε άλλη χώρα.

«Φανταστείτε να μπαίνει κάποιος αύριο το πρωί στη Θράκη και διά της βίας να θέλει να πάρει τη Θράκη. Θα υπάρξει ποτέ Έλληνας που θα του πει ‘’πάρ’ την’’; Δεν υπάρχει περίπτωση», είπε η κ. Μπακογιάννη, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Τα στραβά μάτια της Δύσης για την Τουρκία και τα βραχυπρόθεσμα οφέλη

Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βραχυπρόθεσμα αναβαθμίζεται ο ρόλος της Τουρκίας, γιατί όλοι βολεύονται να υπάρχει ένας ενδιάμεσος που να μιλά και με τους δύο, ωστόσο δεν θα ισχύει το ίδιο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Εξήγησε ότι η Δύση σε αυτή τη φάση κάνει τα στραβά μάτια «μήπως και έχει (η Τουρκία) κάποιο αποτέλεσμα στην προσπάθειά της», αλλά μόλις τελειώσει ο πόλεμος, θα ξαναμπούνε τα χαρτιά στο τραπέζι και για την Άγκυρα τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά σκληρά, ιδιαίτερα από την αμερικανική Γερουσία και Κογκρέσο.

Η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε την τεράστια εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία στα πυρηνικά, τα σιτηρά, το φυσικό αέριο, ενώ στην οικονομία το τελευταίο που αντέχει η Άγκυρα είναι να εφαρμόσει τις οποιεσδήποτε κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Έχει ψευδαισθήσεις όποιος πιστεύει ότι η Τουρκία είναι τελειωμένη υπόθεση

Η έμπειρη πολιτικός τόνισε ότι το ΝΑΤΟ στήριζε παραδοσιακά πάρα πολύ την Τουρκία γιατί έχει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς, βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρωσία, οπότε θεωρείται ένα πρώτο «ανάχωμα» και γι’ αυτό υπάρχουν και πυρηνικά στις βάσεις του Ιντσιρλίκ.

Γι’ αυτό δεν σας έχω πει ποτέ ότι είναι τελειωμένη υπόθεση η Τουρκία, ότι είναι στα αζήτητα… τέτοιες ψευδαισθήσεις δεν είχα ποτέ. Είναι μια δύναμη η Τουρκία για το ΝΑΤΟ» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα έχει αποφασίσει να παίξει ένα διπλό παιχνίδι, ίσων αποστάσεων, με τάσεις φιλορωσικές και εξαρτήσεις φιλορωσικές. Ανέφερε ενδεικτικά το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας που δεν μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς την Ρωσία, την εξάρτηση  στους S-400, ενώ σχολίασε ως «εντελώς εξωφρενικά» τα περί χορήγησης των τουρκικών S-400 στην Ουκρανία, καθώς «Το τελευταίο κουμπί του λογισμικού το έχουν οι Ρώσοι».

Τάλε κουάλε ο αναθεωρητισμός Πούτιν με του Ερντογάν

Εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του ΚΚΕ να μην βρίσκεται στη Βουλή κατά την ομιλία του προέδρου Ζελένσκι λέγοντας ότι είναι κόντρα σε όλες τις αξίες μας να μην ακούσεις έναν άνθρωπο που είναι θύμα μιας βίαιης εισβολής και ενός πολέμου.

Πρόσθεσε ότι η υπόθεση της Ουκρανίας μας αφορά ως Έλληνες, καθώς ο αναθεωρητισμός και η αμφισβήτηση συνθηκών από τον Πούτιν είναι «τάλε κουάλε» με όσα έχει πει ο δικός μας γείτονας Ταγίπ Ερντογάν.

«Μας αφορά, πώς να το πω πιο δυνατά…», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Για το παραδοσιακά ρωσόφιλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας

Η κ. Μπακογιάννη πρόσθεσε ακόμη πως υπάρχει ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας που είναι παραδοσιακά ρωσόφιλο και τώρα προσπαθεί να βρει δικαιολογίες.

Εκτίμησε ότι δεν έχει κομματικό χρώμα, ωστόσο επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να αλιεύσει σε θολά νερά, ενώ επισήμως καταδικάζει τη ρωσική εισβολή.

«Ο κ. Βελόπουλος το κάνει πάρα πολύ καθαρά. Είναι πιο καθαρό και πολύ πιο ενοχλητικό», τόνισε.

Οι τρεις διαφορετικοί πόλεμοι

«Ο ρωσικός λαός ξέρει τι γίνεται», τόνισε η κ. Μπακογιάννη εξηγώντας ότι ταυτόχρονα μαίνονται τρεις διαφορετικοί πόλεμοι: ο πόλεμος επικοινωνίας στον οποίο έχει κερδίσει στην Ουκρανία, ο πόλεμος του ιντερνέτ γιατί πρώτη φορά βλέπουμε πόλεμο σε live μετάδοση καθώς έχει γίνει ανταποκριτής ο κάθε Ουκρανός ή Ρώσος με ένα κινητό και ο γνωστός πόλεμος που βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας.

Αυτά, πρόσθεσε, είναι νέα δεδομένα που τα αλλάζουν όλα με τεράστια ταχύτητα και «θα πρέπει κι εμείς πρέπει κι εμείς να δούμε τα νέα στοιχεία».