Μια δήλωση που δίνει ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την ειρήνη μετά από 21 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

O Ρώσος ΥΠΕΞ μιλώντας για τις νέες συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου σήμερα ανέφερε ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι εύκολες, αλλά υπάρχουν ελπίδες για συμβιβασμό, όπως μετέδωσαν τo Reuters και το NEXTA.

H δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό RBC.

«Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις που μας δίνουν οι διαπραγματευτές μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού», είπε συγκεκριμένα ο Λαβρόφ.

Τι ζητά η Ρωσία πλην της ουδετερότητας

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Μόσχα απαιτεί πλην της ουδετερότητας της Ουκρανίας, ελευθερία χρήσης κάθε γλώσσας στη χώρα, ελευθερία έκφρασης των πολιτών, ασφάλεια των πληθυσμών στην ανατολική Ουκρανία και βεβαίως αποστρατιωτικοποίηση.

Μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι, ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία δεν μπορούσε να επιλυθεί ειρηνικά, γιατί η Δύση δεν το ήθελε.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η χώρα του έχει επαφές με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και αποδέχεται και τυχόν διαμεσολάβηση που πρότειναν το Ισραήλ και η Τουρκία, αλλά στη συνάντηση που ο ίδιος είχε στην Αττάλεια με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, δεν άκουσε κάτι διαφορετικό από όσα διακηρύττει το Κίεβο.

Το μήνυμα Ζελένσκι που προηγήθηκε

«Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στους πολίτες της Ουκρανίας σε μαγνητοσκοπημένο νέο μήνυμα, προσθέτοντας ότι οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές και πως «θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου».

«Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή».

Συνεχίζονται οι συνομιλίες

Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα (14/3) και την Τρίτη (15/3). Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Πόντολιακ ανέφερε χθες ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα Τετάρτη (16/3).

Να σημειώσουμε ότι για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα, αλλά νέο μήνυμα στο Twitter έχει αναρτήσει ο Ποντόλιακ.

Στην αντεπίθεση έχουν περάσει πλέον οι ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις σε αρκετές περιοχές της χώρας έναντι των εισβολέων, γράφει χαρακτηριστικά ο στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην ανάρτησή του στο Twitter, ο Μιχάιλο Ποντόλιακ ανέφερε ακόμα ότι Ρώσοι δημοσιογράφοι έχουν αρχίσει να παραιτούνται από κανάλια, ενώ σημείωσε επίσης ότι η ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας προσπαθεί να βρει συμμάχους των οποίων οι στρατιώτες θα είναι έτοιμοι να πεθάνουν στα πεδία μαχών της Ουκρανίας.

Μαίνονται οι βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Χάρκοβο και άλλες πόλεις

Νέος βομβαρδισμός πολυκατοικίας έγινε στο Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης, με οβίδα χτυπήθηκε μια πολυκατοικία 12 ορόφων νωρίς το πρωί. Υπάρχουν δύο τραυματίες και 37 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί, σύμφωνα με την ίδια Υπηρεσία. 

Υπενθυμίζεται ότι τις δύο τελευταίες ημέρες στόχος έχουν γίνει κατοικημένες περιοχές, με πυραύλους να χτυπούν πολυκατοικίες. Από χθες το βράδυ η πόλη είναι σε απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία ισχύει μέχρι το πρωί αύριο, Πέμπτη.

Επιθέσεις και στο Χάρκοβο

Οι επιθέσεις συνεχίζονται και στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας όπου τουλάχιστον 600 κτίρια έχουν καταστραφεί, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ. Μεταξύ αυτών σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές.

Βομβαρδισμός και στην Οδησσό

«Οι Ρώσοι κατακτητές άρχισαν να βομβαρδίζουν τις ουκρανικές ακτές στην περιοχή της Οδησσού από τα πλοία», δήλωσε τη νύχτα ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών, Αντόν Γκεραστσένκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις τοπικές Αρχές, σε δύο περιοχές δυτικά της πόλης έγινε ρίψη 90 τουλάχιστον οβίδων, ενώ βομβαρδισμοί σημειώθηκαν από αέρα και θάλασσα. Η εφημερίδα Kyiv Independent αναφέρει επίσης ότι ρωσικά πολεμικά πλοία βομβάρδισαν τις ουκρανικές ακτές στην περιφέρεια της Οδησσού.

Οι απώλειες των ρωσικών δυνάμεων σύμφωνα με την Ουκρανία

Η Ουκρανία, ή πιο συγκεκριμένα ο ουκρανικός στρατός, ενημέρωσε για τις απώλειες των ρωσικών στρατευμάτων, τόσο σε στρατιώτες, όσο και στρατιωτικά οχήματα ή όπλα.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, περίπου 13.800 είναι οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες, ενώ θυμίζουμε ότι έχουν περάσει 21 μέρες από τη ρωσική εισβολή.

Επίσης, οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν χάσει, ανάμεσα σε άλλα, 84 αεροπλάνα, 108 ελικόπτερα, 430 τανκς, 190 εκτοξευτές, 1.375 στρατιωτικά οχήματα, δύο πλοία, 819 άλλα οχήματα, 11 UAV και 43 συστήματα αεράμυνας.