Καπνός… έγιναν όλα τα κέρδη του 2022 στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παλεύει πλέον να μη χάσει ούτε και τις 900 μονάδες, στο περιθώριο των ισχυρών κλυδωνισμών που δέχονται οι αγορές παγκοσμίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 5,31% και βρίσκεται στις 898,78 μονάδες, με τον τζίρο ήδη να φτάνει τα 53 εκατ. ευρώ.

Το οχυρό των 900 μονάδων

Πλέον με μοναδικό καταλύτη τις γεωπολιτικές εξελίξεις, το ΧΑ έχει την ουσιαστική του στήριξη στις 900 μονάδες, με τη στήριξη του FTSE 25 να εντοπίζεται στις 2.150 μονάδες. Πλέον οι πραγματικές άμυνες της ελληνικής αγοράς θα δοκιμαστούν σε αυτή τη νέα φάση των κλυδωνισμών, όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακές πηγές στον ΟΤ, με το μεγάλο διακύβευμα να είναι η διατήρηση των 900 μονάδων.

Σε δεύτερο χρόνο, αυτό που θα αξιολογηθεί κυρίως από τους Long του XA είναι η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, καθώς και τα εναλλακτικά σχέδια εφοδιασμού στο ενδεχόμενο πιθανής διαταραχής στον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο από το σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου. Στο αρνητικό σενάριο, οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας θα πρέπει να αναθεωρηθούν επί τα χείρω.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι απώλειες της Eurobank φτάνουν το 9,5%, με τις Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική να σημειώνουν απώλειες άνω του 8%. Ισχυρές είναι και οι πιέσεις που δέχονται 119 τίτλοι της Λ. Αθηνών, με κανέναν να μην μπορεί να διαφύγει από το πρωτοφανές αυτό sell off. Άλλωστε, ίδια είναι και η εικόνα στις διεθνείς αγορές.