Ένα «μαύρο πέπλο» καλύπτει εδώ και χρόνια τη «Νύφη του Θερμαϊκού», σκεπάζοντας μαζί και μια σειρά από εγκληματικές ενέργειες που ξεκινούν από την οπαδική βία και καταλήγουν σε συμμορίες και μια «μαφία» που τρομοκρατεί τη Θεσσαλονίκη.

Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού έρχεται να συνταράξει το Πανελλήνιο και να δημιουργήσει τις ελπίδες ότι ο θάνατος ενός νέου παιδιού αυτή τη φορά δεν θα πάει χαμένος.

Μια χρυσή ευκαιρία να ξεβρομίσει η Θεσσαλονίκη από οργανωμένες συμμορίες χούλιγκαν που δρουν με τις πλάτες μεγαλόσχημων ποδοσφαιρικών παραγόντων, χάθηκε το 2020 με τη δολοφονία του βούλγαρου οπαδού του Άρη, Τόσκο Μποζατζίσκι.

Όμως, η ουσιαστική ατιμωρησία εκείνης της δολοφονίας – ιδίως ως προς τον τρόπο που «ακουμπούσε» τον «οργανωμένο ΠΑΟΚ» – ήταν αυτή που όπλισε και τα χέρια των «ταγμάτων εφόδου» οπαδών του ΠΑΟΚ οι οποίοι έβγαιναν τις νύχτες θέλοντας να χυθεί αίμα.

Ο Αλβανός, Γκέρι, που συνελήφθη σήμερα

Από το προφίλ του Γκέρι. ΠΑΟΚ, Αλβανοί εξτρεμιστές, δικέφαλος Αετός και ο Αετός της αλβανικής σημαίας

Το μοιραίο βράδυ για τον Αλκη ήταν εκείνο που μια ομάδα σκληρών χούλιγκαν του ΠΑΟΚ βγήκαν «παγανιά» με δρεπάνια, μαχαίρια και λοστούς. Ο 19χρονος βρέθηκε τη λάθος ώρα στο λάθος σημείο κι έχασε τη ζωή του από τα δολοφονικά χτυπήματα που δέχθηκε.

Όμως, αν για τους περισσότερους Ελληνες αυτή η δολοφονία μπορεί να χαρακτηριστεί «τυχαία», ένα «μεμονωμένο περιστατικό» οπαδικής βίας, μια… «άτυχη στιγμή», για όσους ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, ο χαμός του Αλκη είχε… προαναγγελθεί.

Ήταν η κατάληξη μιας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στις τάξεις των οπαδών των ομάδων της Θεσσαλονίκης. Αλλά που πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο ΠΑΟΚ και οι διοικούντες του, οι οποίοι αν δεν βάζουν πλάτη στην οπαδική βία, σίγουρα την ανέχονται. Μια ανοχή που οι συμμορίες τη διαβάζουν σαν «πράσινο φως».

Φωτογραφία – ντοκουμέντο: Δεξιά τελευταίος ένας σκληρός οπαδός του ΠΑΟΚ που προοριζόταν από σημαίνον στέλεχος της ομάδας να μπει επικεφαλής στον Σύνδεσμο στον οποίο ο προσφάτως 23χρονος συλληφθείς από την Αλβανία είχε τα κλειδιά. Τελευταίος από αριστερά ο 20χρονος Αλβανός, Γκέρι που συνελήφθη σήμερα στην Αλβανία για το φόνο του Αλκη

Αστυνομικοί που υπηρετούν στη συμπρωτεύουσα γνωρίζουν πολλά. Όμως, το κλίμα τρομοκρατίας που έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια, τους αναγκάζει να σιωπήσουν.

Μια ιδιότυπη ομερτά σκεπάζει τα όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη, όμως, φαίνεται ότι ο θάνατος του Αλκη έχει αρχίσει να ανοίγει στόματα.

Καλά πληροφορημένες πηγές του in, τονίζουν ότι όχι μόνο δεν πρόκειται για «μεμονωμένο γεγονός», αλλά για πάγια πρακτική που έχει να κάνει και με άλλες εγκληματικές πράξεις, αλλά και με πολιτικές προεκτάσεις.

Στη Θεσσαλονίκη, λένε οι πηγές μας, διεξάγεται ένας πραγματικός πόλεμος που ξεκινά από τους συνδέσμους των σκληρών χούλιγκαν και καταλήγει στους δρόμους οι οποίοι συχνά – πυκνά πλημμυρίζουν με το αίμα νέων παιδιών.

Ο πόλεμος αυτός έχει να κάνει με τον έλεγχο των γειτονιών, έχει να κάνει με το ποιοι και πότε θα κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Έχει να κάνει ακόμη και με διακίνηση ναρκωτικών, με προστασίες σε μαγαζιά και με «μπραβιλίκια» που έχουν ως βάση τις σκληρές κερκίδες των γηπέδων, τους συνδέσμους και συγκεκριμένους «σκληρούς κακοποιούς» που στρατολογούν οπαδούς των ομάδων για να κάνουν τις δουλειές τους.

Όμως, αποδεικνύεται ότι έχει να κάνει και με τον έλεγχο της πόλης σε ό,τι αφορά και τα πολιτικά. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με βαρύ πολιτικό φορτίο, από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, μέχρι τις πρόσφατες διαδηλώσεις για το «Μακεδονικό».

Αντιφασιστικά συνθήματα από τον οπαδό Παοκτζή

Φορώντας μπλούζες ομάδων, ακροδεξιοί κατά κύριο λόγο, συγκρούονται στις γειτονιές της πόλης με αντιφασίστες.

Τα πρόσφατα γεγονότα στο ΕΠΑΛ Σταυρούλης, όταν ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε αριστερούς φοιτητές, μαθητές και γονείς, ή στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης ενάντια σε μέλη της ΚΝΕ, είναι ένα επεισόδιο στον πόλεμο για τον έλεγχο της Θεσσαλονίκης από τους φασίστες.

Οπαδοί του ΠΑΟΚ, αντιφασίστες

Από το προφίλ οπαδού του ΠΑΟΚ που είναι αντιεξουσιαστής

Φασίστες οι οποίοι συχνά – πυκνά βρίσκονται στη Θύρα 4 του ΠΑΟΚ από… αγάπη για την ομάδα τους. Εκεί όπου οι αντιφασίστες οπαδοί τους διώχνουν με κάθε τρόπο.

Καθόλου τυχαία δεν είναι η σύγκρουση μεταξύ οπαδών του ΠΑΟΚ, στα κεντρικά γραφεία της Θύρας 4. Ομάδες αντιεξουσιαστών προσπάθησαν για άλλη μια φορά να διώξουν τους ακροδεξιούς χούλιγκαν, που φαίνεται όμως ότι είναι περισσότεροι και έχουν «πλάτες» πολύ ψηλά στην ομάδα της Θεσσαλονίκης και στις τάξεις της Αστυνομίας.

Ο «Καραφλός»

Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από την πρόσφατη δολοφονία του Άλκη.

Καλά πληροφορημένες πηγές μας αναφέρουν ότι το «τάγμα εφόδου» των οπαδών του ΠΑΟΚ, δεν είχε βάλει εκείνο το βράδυ στο στόχαστρο τον 19χρονο.

Η «παγανιά» στα στενά του Χαριλάου έγινε γιατί έψαχναν γνωστό οπαδό του Άρη, που τον ξέρουν όλοι ως «Καραφλό».

Στον κύκλο η Πόπη Μουρατίδου. Μαζί ο επονομαζόμενος «Καράφλας» και μαζί τους δίπλα και ο «Κουκ». Οπαδοί του Αρη ανταλλάσσουν κασκόλ με οπαδούς του ΠΑΟΚ

Πρόκειται για τον αρχηγό των Αρειανών και πήρε τα ηνία των οπαδών μετά του θάνατο από φυσιολογικά αίτια κάποιου επονομαζόμενου «Κουκ».

Στη Θεσσαλονίκη λένε ότι οι Παοκτζήδες έδειχναν σεβασμό στον «Κουκ», αλλά ο πόλεμος ξεκίνησε πάλι όταν ανέλαβε ο «Καραφλός».

Το «τάγμα εφόδου» έψαχνε αυτόν, όταν πλησίασαν την καφετέρια που βρισκόταν είδαν ότι υπήρχαν τουλάχιστον 20 άτομα. Έφυγαν από εκεί κι έπεσαν πάνω στον Άλκη και την παρέα του, τους οποίους και κατέσφαξαν.

Το μοιραίο για τον 19χρονο βράδυ δεν ήταν ατυχές γεγονός, αλλά μια ακόμη νύχτα εφόδου χούλιγκαν σε γειτονιές για να δείξουν «ποιος κάνει κουμάντο στην πόλη».

Ακροδεξιοί, αντιφασίστες και χούλιγκαν

Το 2020, σε ένα τεύχος του περιοδικού Antifa South που εκπροσωπεί τον αντιεξουσιαστικό χώρο, υπάρχει ένα τμήμα που αναφέρεται στον οπαδισμό, τη μαφία και το Τμήμα Αθλητικής Βίας της Θεσσαλονίκης. Είναι το Τμήμα στο οποίο φέρεται να υπηρετούσε η αστυνομικός Πόπη Μουρατίδου, γνωστή φανατική οπαδός του ΠΑΟΚ και μητέρα του Γ. Τσιρίδης, ενός από τους εμπλεκόμενους στη δολοφονία του Τόσκο Μποζατζίσκι.

Ο Τσιρίδης χαρακτηρίζεται σκληρός οπαδός του ΠΑΟΚ και φανατικός… «Μακεδονομάχος».

Στο περιοδικό γράφει χαρακτηριστικά: «Μέσα στις κερκίδες υπάρχουν δύο ειδών οπαδοί. Εμείς που έχουμε ταυτίσει τον οπαδισμό με την αφοσίωση, την αγάπη, την περηφάνια, την δεύτερη οικογένεια, τις δυνατές στιγμές, τη δημιουργικότητα, την παρέα, τις καταχρήσεις, την αλητεία, την εκπροσώπηση της γειτονιάς, το μίσος για την αστυνομία, τις δρομίσιες κόντρες και την αδρεναλίνη. Και αυτοί που έχουν συνδέσει τον οπαδισμό με τα φράγκα, τα μεροκάματα, τα μαγαζιά τους, την ανέλιξη, την ρουφιανιά, τις δημόσιες σχέσεις, το παραγοντιλίκι. Oι δεύτεροι αποδεικνύεται όλο και πιο έντονα ότι μπορούν να είναι πολύ παραγωγικοί για τις διοικήσεις των ομάδων, για τα αφεντικά της νύχτας και το παράνομο κεφάλαιο.

Το τμήμα της Αθλητικής Βίας φτιάχτηκε με σκοπό να διαχειριστεί αυτές τις αντιθέσεις. Από την ίδρυσή του σχεδόν μία δεκαετία πριν μέχρι και σήμερα, επεμβαίνει στο εσωτερικό μας με σκοπό να πριμοδοτεί το ένα κομμάτι της κερκίδας και να καταστέλλει το άλλο. Το κράτος και τα αφεντικά γνωρίζουν ότι διάφορες από τις ικανότητες που αποκτούμε σαν οπαδοί μπορούν να γίνουν πολύ χρήσιμες αν μετατραπούμε σε υπάλληλους της μαφίας, φασιστόμουτρα και ρουφιάνους. Για παράδειγμα ο έλεγχος της γειτονιάς μπορεί να γίνει εύκολα έλεγχος των μαγαζιών μιας γειτονιάς.

Ουσιαστικά το τμήμα της Αθλητικής Βίας έχει αναλάβει με κρατικό σχέδιο να βρει αυτούς που είναι πρόθυμοι να στελεχώσουν τη μαφία του ποδοσφαίρου, να τους προσφέρει ασυλία και να τους οργανώσει».

Μιλούν δηλαδή για φασίστες, μπράβους και σκληρούς χούλιγκαν που έχουν ως βάση τους τις κερκίδες, πρωτοστατούν σε διαδηλώσεις για το «Μακεδονικό» και ταυτόχρονα έχουν δράση στους δρόμους.

Πόσο τυχαία είναι τα εξής γεγονότα:

Ο εμπρησμός της Libertatia

  • Το 2018, σε συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ομάδες ακροδεξιών, πολλοί φορώντας διακριτικά του ΠΑΟΚ επιτίθενται και καίνε την κατάληψη «Libertatia». O Γιάννης Μπουτάρης αναφέρει: «Το κτίριο κάηκε από δύο αντιφρονούσες ομάδες ΠΑΟΚτσήδων. Οι μισοί ήταν υπερεθνικιστές , οι οι άλλοι ήταν αναρχικοί. ΠΑΟΚτσήδες. Μαλώνουν μεταξύ τους. Με κύριο αντικείμενο που τους συνδέει να είναι ο ΠΑΟΚ. Αλλά έχουν διαφορετική αντίληψη για τον ΠΑΟΚ και τους βάλανε φωτιά». Ο Σύνδεσμος Φίλων του ΠΑΟΚ βγάζει ανακοίνωση κατά του κ. Μπουτάρη στην οποία καταλήγει: «Αυτοί που θα προσπαθήσουν να στοχοποιήσουν έστω και ένα ΠΑΟΚΤΣΗ θα μας βρουν απέναντί τους. Κουμάντο κάνουμε μόνο εμείς».

Επίθεση σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη

  • Λίγους μήνες μετά, στις 19 Μαΐου 2018, στη διάρκεια εκδήλωσης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού ο Γιάννης Μπουτάρης δέχεται άγρια επίθεση από ακροδεξιούς που φαίνεται ότι… κάνουν κουμάντο. Πόσο τυχαίο να είναι άραγε;
  • Τον Σεπτέμβριο του 2021 ακροδεξιοί χτυπούν άγρια αριστερούς φοιτητές που μοιράζουν προκηρύξεις. Η ομάδα που επιτέθηκε φορούσε κουκούλες και κρατούσε μαχαίρια και καδρόνια και δεν είναι λίγοι εκείνοι που είπαν ότι συνδέονται με φασίστες οπαδούς του ΠΑΟΚ που έχουν ανοίξει βεντέτα με όσους ήταν υπέρ της επίλυσης του «Μακεδονικού».
  • Αντίστοιχη επίθεση, από άτομα με… ασπρόμαυρα διακριτικά, είχε γίνει και τον Φεβρουάριο του 2018 κατά φιλάθλων της Προοδευτικής Έκρηξης Τούμπας που έδινε αγώνα με την Ελπίδα Σταυρούπολης. Σε ανακοίνωση της ομάδας αναφέρεται: «Η Προοδευτική Έκρηξη Τούμπας είναι μια αυτοοργανωμενη ερασιτεχνική ομάδα με αντιφασιστικά, αντιρατσιστικά και αντισεξιστικά χαρακτηριστικά» .
  • Στις 3 Οκτωβρίου 2021 μέλη της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης δέχονται επίθεση από ακροδεξιούς. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται ένας τριαντάχρονος που συνελήφθη και άλλα τρία άτομα που ταυτοποιήθηκαν αλλά απέφυγαν τη σύλληψη. Και οι τέσσερις αναγνωρίστηκαν ως οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Στην πόλη ακούγονται πάντως φήμες πως στη συγκεκριμένη επίθεση υπήρξε «συνεννόηση» ώστε να μην εμφανιστούν αντιεξουσιαστές καθώς ο στόχος των ακροδεξιών ήταν αποκλειστικά τα μέλη της ΚΝΕ.

Ακροδεξιοί στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Η Αστυνομία απούσα

Όλα αυτά τα γνωρίζουν οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη. Γνωρίζουν για τις ακροδεξιές ομάδες που κρύβονται στη Θύρα 4.

Ξέρουν για την επιχείρηση ελέγχου των γειτονιών, για ναρκωτικά και προστασίες νυχτερινών κέντρων. Ξέρουν και για τη διαρκή αντιπαράθεση μεταξύ φασιστών και αντιεξουσιαστών που φορούν την ίδια φανέλα ομάδας.

Γνωρίζουν τέλος ότι στο σκηνικό της βίας στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να έχει τέλος όσο υπάρχει προστασία ή στην καλύτερη περίπτωση ανοχή από συγκεκριμένους ποδοσφαιρικούς παράγοντες.

Οι προκλητικές ενέργειες του Γιώργου Σαββίδη, γιου του Ιβάν Σαββίδη, με τα καρφωμένα μαχαίρια ή με τα βίντεο και τους πανηγυρισμούς έξω από το γήπεδο του Άρη, το «Κλεάνθης Βικελίδης», είναι για πολλούς σκληρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ το «σφύριγμα» για ενεργοποιηθούν τα «τάγματα εφόδου».

Το μαχαίρι του Γιώργου Σαββίδη

Δυστυχώς, όμως, πολλοί στη Θεσσαλονίκη γνωρίζουν και για τη σιωπή που επικρατεί και στις τάξεις της Αστυνομίας, κυρίως στους υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Για παράδειγμα, τι έχει γίνει μετά τη δολοφονία Τόσκο, όταν ένας 24χρονος, ο Τσιρίδης, που συνελήφθη αποδείχθηκε ότι είναι ενεργό μέλος του ΣΦ ΠΑΟΚ Τούμπας και γιος αστυνομικών, με τη μητέρα του να έχει θητεύσει και στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, πριν μετατεθεί στην Κρατική Ασφάλεια; Όσο για τον πατέρα του, ήταν επί σειρά ετών αστυνομικός στο Άγιο Όρος.

Τι έχει γίνει όταν απόστρατοι αστυνομικοί παίρνουν θέσεις ευθύνης στην ομάδα του ΠΑΟΚ;

Για παράδειγμα Ο Τρύφων Κούκιος, πρώην Aστυνομικός Dιευθυντής της πόλης, τοποθετήθηκε μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Ο Ηλίας Γεροντίδης, απόστρατος αξιωματικός ήταν υπεύθυνος ασφαλείας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, ο Αβραάμ Αϊβαζίδης ήταν σύμβουλος ασφαλείας στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Και ο πιο γνωστός από όλους, ο Δημήτρης Χασεκίδης, που ήταν παράγοντας της ομάδας χάντμπολ του ΠΑΟΚ και ταυτόχρονα συνδικαλιστής, πρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βεβαίως την Πόπη Μουρατίδου, τη μητέρα του εμπλεκόμενου στο θάνατο του Τόσκο και η οποία φωτογραφίζεται με γνωστούς οπαδούς του ΠΑΟΚ και σεκιουριτάδες στην Τούμπα.

Η αστυνομικός, Πόπη Μουρατίδου, αγκαλιά με γνωστό σεκιουριτά του ΠΑΟΚ

Όλο αυτό το παζλ, δημιουργεί τη μεγάλη εικόνα. Και αυτή δεν είναι άλλη από τη σκοτεινή πλευρά της πανέμορφης πόλης της Θεσσαλονίκης.

Μιας πόλης παραδομένης σε χούλιγκαν, «τάγματα εφόδου», μπράβους και ακροδεξιούς οι οποίοι όλοι μαζί συναντιούνται στις εξέδρες της Τούμπας ή στους χωρίς άδεια Συνδέσμους της Θύρας 4, κι από εκεί ξεκινούν τις καταδρομικές επιθέσεις με δρεπάνια, μαχαίρια, λοστούς και καδρόνια.