Το σενάριο μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Ισραήλ και Τουρκίας στην Ευρώπη επιχειρεί να συντηρήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε σημερινές δηλώσεις του, επιστρέφοντας από την Ουκρανία, ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι Τουρκία και Ισραήλ μπορούν να εργαστούν από κοινού ώστε να μεταφέρουν φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες θα συζητήσουν θέματα ενεργειακής συνεργασίας κατά τη διάρκεια συνομιλιών τον επόμενο μήνα.

Ο Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ, δήλωσε ακόμη ότι ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρζογκ θα επισκεφθεί την Τουρκία στα μέσα Μαρτίου.

Μιλώντας προς δημοσιογράφους, είπε ότι η ενεργειακή συνεργασία θα βρίσκεται στην ατζέντα της επίσκεψης Χέρζογκ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε συνομιλίες και με το Ιράκ για υπογραφή συμφωνίας παροχής φυσικού αερίου.

Η Τουρκία προσπαθεί να βελτιώσει τις τεταμένες σχέσεις της με το Ισραήλ και άλλες χώρες στο πλαίσιο μια προσπάθειας που ξεκίνησε το 2020. Σε μια προφανή κίνηση αποκλιμάκωσης ύστερα από χρόνια εχθρότητας, ο Ερντογάν ανακοίνωσε χθες ότι ο ισραηλινός πρόεδρος θα επισκεφθεί την Τουρκία στα μέσα Μαρτίου.