Ο Ολυμπιακός με έναν απίθανο Ντόρσεϊ στην τέταρτη περίοδο, πέρασε από τη Βιτόρια με 72-62, «έσπασε» το σερί των τεσσάρων ηττών και «πάτησε» πιο γερά στην 8αδα.

Καλές άμυνες και ευστοχία στην επίθεση

Όσον αφορά το ματς, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πολύ καλά τόσο σε άμυνα αλλά και σε επίθεση. Ο Γουόκαπ με 4 πόντους και ο Βεζένκοφ έκαναν το 6-3 για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, με τον Φαλ από την πλευρά του να κυριαρχεί στην άμυνα με δυο κλεψίματα και ένα μπλοκ. Ο Γάλλος σέντερ τροφοδοτήθηκε σωστά και στην επίθεση για το 8-3, ενώ η Μπασκόνια σκόραρε με Γκιεντράιτις και Γκρέιντζερ. για το 8-5.

Από εκεί και πέρα οι ερυθρόλευκοι με τρίποντο του Παπανικολάου και εντυπωσιακό κάρφωμα του Φαλ έφεραν τον Ολυμπιακό στο +8 (5-13) και ο Ντόρσεϊ έκανε το 5-16. Η Μπασκόνια στα τελευταία δυο λεπτά αντέδρασε και με ένα σερί 8-2 χάρη σε δυο τρίποντα των Πίτερς και Κούρουκς έκλεισε την πρώτη περίοδο στο -5 (13-18).

Έσφιξαν οι άμυνες, «κόλλησε» ο Ολυμπιακός στην επίθεση

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η κατάσταση άλλαξε κάπως με την Μπασκόνια να βρίσκει πιο πολλά ελεύθερα σουτ και να «σφίγγει» την άμυνα της. Το ματς έγινε ντέρμπι με το σκορ χαμηλό, με τον Ολυμπιακό να κολλάει για κάποια λεπτά στην επίθεση. Ο Κοστέλλο έβαλε το πρώτο καλάθι στη δεύτερη περίοδο, με τον Ντόρσεϊ να απαντάει. Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός έκανε αρκετά λάθη, η Μπασκόνια βρήκε ρυθμό και με 6-0 σερί με τρίποντα των Γκιεντράιτις και Γκρέιντζερ πέρασε μπροστά στο σκορ με 21-20.

Ο Σλούκας απάντησε με τρίποντο και από εκεί και μετά στο τελευταίο πεντάλεπτο πριν το ημίχρονο οι δυο ομάδες πήγαν χέρι χέρι. Με δυο βολές του Σλούκα και καλάθι του Βεζένκοφ το σκορ έγινε 27-23 υπέρ του Ολυμπιακού, ενώ ο Ίνοκ λίγο αργότερα σκόραρε με κάρφωμα και με δυο βολές μετά από αντιαθλητικό φάουλ του ΜακΚίσικ για το 29-29. Τον τελευταίο λόγο όμως στο πρώτο ημίχρονο είχε ο Σλούκας, ο οποίος με το δεύτερο τρίποντο του έστειλε τις δυο ομάδες στα αποδυτήρια με το σκορ στο 29-32 υπέρ των Πειραιωτών.

Πήρε μπροστά στην επίθεση με «Παπ» και Βεζένκοφ

Στην τρίτη περίοδο ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε καλύτερος στο επιθετικό μισό, και με 5-0 σερί με τους Βεζένκοφ και Γουόκαπ (τρίποντο) πήγε τη διαφορά στο +8 (29-37). Ο Ίνοκ μείωσε με καλάθι από τα έξι μέτρα, ο Ντόρσεϊ απάντησε με λέι απ και από εκεί και μετά ανέλαβαν δράση ο Παπανικολάου και ο Βεζένκοφ για τον Ολυμπιακό.

Οι Φοντέκιο και Πίτερς έφεραν την Μπασκόνα στο -2 (37-39), ενώ οι Βεζένκοφ και Παπανικολάου (δυο φορές) ευστόχησαν σε διαδοχικά τρίποντα για να κρατήσουν τον Ολυμπιακό μπροστά με μια μικρή διαφορά στην τρίτη περίοδο, η οποία ολοκληρώθηκε για την ομάδα του Μπαρτζώκα στο +6 (44-50) και με τον Σλούκα να αστοχεί στην τελευταία επίθεση του δεκαλέπτου.

Το έκανε ντέρμπι, αλλά καθάρισε ο «καυτός» Ντόρσεϊ

Με την έναρξη της τέταρτης περιόδου ο Ολυμπιακός τα βρήκε σκούρα, αφού ήταν άστοχος στην επίθεση, την ίδια ώρα που η Μπασκόνια βρήκε δυο τρίποντα του Γκιεντράιτις και ισοφάρισε σε 50-50. Στο 32ο λεπτό του ματς, οι Βάσκοι πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά στο δεύτερο ημίχρονο χάρη σε τρίποντο του Μπόλντγουιν που έκανε το 53-50, ενώ στη συνέχεια, ο Ολυμπιακός με τρεις πόντους του Γουόκαπ  και δυο βολές του Βεζένκοφ πέρασε μπροστά με 53-55.

Οι ερυθρόλευκοι 5 λεπτά πριν το τέλος έκαναν ένα σημαντικό 5-0 σερί με το τέταρτο τρίποντο του Παπανικολάου και λέι απ του Βεζένκοφ για το 55-60. Ωστόσο οι Βάσκοι απάντησαν με δικό τους σερί 5-0 με τον Πίτερ και έφεραν το ματς στο 60-60.

Σε εκείνο το σημείο και περίπου 4 λεπτά πριν τη λήξη ο Μπαρτζώκας έριξε στο ματς τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, που «καθάρισε» την… μπουγάδα με συνοπτικές διαδικασίες. Ο ομογενής γκαρντ στην πρώτη επίθεση μετά την είσοδο του σκόραρε με τρίποντο για το 60-63, έπαιξε καλή άμυνα στη συνέχεια και κέρδισε και δυο βολές για το 60-65. Αυτό ήταν μόνο η αρχή όμως με τον Ντόρσεϊ να δίνει ασίστ πάρε βάλε στον Βεζένκοφ και με νέο τρίποντο να βάζει τέλος στο ματς ουσιαστικά για το 60-70, με 1,5 λεπτό να απομένει για τη λήξη.

Ο Ολυμπιακός από εκείνο το σημείο και μετά διαχειρίστηκε άψογα το ματς και έφτασε σε μια πολύ σημαντική νίκη «σπάζοντας» το αρνητικό σερί των 4ων σερί ηττών και παίρνοντας την πρώτη νίκη στο 2022.

Περισσότερα σε λίγο…