Μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες θα έχουμε μία βελτίωση και στους σκληρούς δείκτες, εκτίμησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κυρία Παπαευαγγέλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε την αποκλιμάκωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων της Covid-19, ωστόσο, τόνισε ότι «δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί», καθώς «βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και συνεπώς θα έρθει και η γρίπη», ενώ «μπορεί να έχουμε και μία νέα πανδημική έξαρση από κάποια άλλη παραλλαγή» του κοροναϊού.

Προσέθεσε, επίσης, ότι το πιστοποιητικό νόσησης θα εκδίδεται 14 ημέρες μετά το θετικό τεστ.

Όπως είπε, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχει επικρατήσει η παραλλαγή Όμικρον και στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και στον αριθμό των νέων εισαγωγών.

«Οι νέες εισαγωγές οφείλονται στην Όμικρον σε μεγάλο ποσοστό, όμως υπάρχουν και αρκετοί νοσηλευόμενοι με τη μετάλλαξη Δέλτα, οι οποίοι είχαν κάνει εισαγωγή τις προηγούμενες εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το αποτύπωμα της Όμικρον στα παιδιά, σημείωσε ότι τα δεδομένα από το εξωτερικό και την Ελλάδα δείχνουν ότι η παραλλαγή αυτή «είναι αρκετά ήπια στα παιδιά. Έχουμε αύξηση των νοσηλειών λόγω του μεγάλου όγκου των περιστατικών, όμως ταυτόχρονα έχουμε και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας και γι’ αυτό δεν έχουμε συσσώρευση περιστατικών στα παιδικά νοσοκομεία».

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι είναι σταθερό το επίπεδο των νοσηλειών των παιδιών «περίπου στο 1,5% έως 2 και κάτι τοις εκατό των νοσηλευόμενων ασθενών στην Ελλάδα».