Σε ισχύ τίθεται από αύριο η διάταξη που θέλει την επιβολή προστίμου μηνιαίου ύψους 100 ευρώ για κάθε ανεμβολίαστο ηλικίας άνω των 60 ετών. Όπως είχε διαβεβαιώσει τις προηγούμενες ημέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Υγείας η διάταξη θα εφαρμοστεί κανονικά και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση μετά την αποψινή εκπνοή της προθεσμίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής κατηγορίας.

Πάντως οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης μέχρι στιγμής είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας σε άλλες κατηγορίες πέραν των όσων ήδη ισχύουν καθώς το πρόβλημα της θνητότητας εντοπίζεται κυρίως σε ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστρία λόγω χαμηλού ποσοστού των εμβολιασμών προχώρησε στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου στον ενήλικο πληθυσμό με την επιβολή εξοντωτικών προστίμων.

«Το πρόστιμο θα επιβληθεί»

Από αύριο Δευτέρα ξεκινάει η διαδικασία των τελικών διασταυρώσεων μεταξύ ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολιαστων πολιτών άνω των 60 ετών, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος και ως το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων (50 ευρώ για τον Ιανουάριο -μισός μήνας- και 100 ευρώ από τον Φεβρουάριο).

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το 90% των άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν και ειδικότερα το ποσοστό αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, που είναι και η πιο ευπαθής, και εμβολιάστηκε χάρη στην υποχρεωτικότητα αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα κατά σχεδόν 10 μονάδες.

Αναλυτικά 2.761.838 πολίτες άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, ενώ οι νέοι εμβολιασμοί και τα νέα ραντεβού το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπολογίζονται σε 217.000.

«Τους λίγους συμπολίτες μας άνω των 60 οι οποίοι ακόμα παραμένουν ανεμβολίαστοι, τους ενθαρρύνω και σήμερα: κάντε το βήμα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στο κέντρο υγείας Μεγάρων.

Όπως υπογράμμισε «δεν είναι το ζήτημα του προστίμου – ναι, το πρόστιμο θα επιβληθεί, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Προστατεύστε τη ζωή σας, τη ζωή αυτών που αγαπάτε και καταλάβετε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και σώζει ζωές».

Αποκλείει την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

«Τη Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα…»., αφού όπως είπε: «Υπάρχει η επιλογή να κάνεις το σωστό… Δεν είναι υποχρεωτικό το πρόστιμο. Εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις πρόστιμο… Δε νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση…» είχε διαμηνύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον Ant1.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης πέραν των όσων ισχύουν για συγκεκριμένες ομάδες όπως πχ υγειονομικοί και άνω των 60 ετών, απέκλεισε εκ νέου σε αυτή τη φάση την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες πολιτών με ηλικιακά ή επαγγελματικά κριτήρια.

Ποιοι γλιτώνουν το πρόστιμο και ποιοι εξαιρούνται

Επίσης όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου και έχει ήδη κλείσει ραντεβού για τη δεύτερη δόση του εμβολίου τις επόμενες ημέρες, τότε δεν θα έχει πρόστιμο.

Ο Θάνος Πλεύρης μίλησε και για τις εξαιρέσεις από τα πρόστιμα λέγοντας πως «οι συμπολίτες μας που έχουν αιτηθεί κατ’ οίκον εμβολιασμό και λόγω του φόρτου των κινητών μονάδων υγείας δεν κατέστη εφικτό να εμβολιαστούν καθώς και οι συμπολίτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό και υπάρχει πλατφόρμα που έχει ανοίξει για να δηλώσουν ότι βρίσκονται εκτός Ελλάδας ή έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό. Επίσης, πρόστιμα δεν θα επιβληθούν σε όσους έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης και οι επιτροπές κρίνουν πως δεν μπορούν να εμβολιαστούν».

Αυστρία η πρώτη ευρωπαϊκή που κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους ενήλικες

Στο μεταξύ η Αυστρία θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊαού για τους ενήλικες τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε σήμερα ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.

«Θα αποφασίσουμε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όπως είναι προγραμματισμένο. Θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Φεβρουαρίου», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου τονίζοντας ότι είναι αρκετά χαμηλό το 71,5% του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Καρλ Νεμάχερ, έπειτα από μια «αρχική περίοδο» εφαρμογής του μέτρου, στα μέσα Μαρτίου θα αρχίσουν να αυστηροποιούνται τα μέτρα εις βάρος εκείνων που θα εξακολουθήσουν να αντιστέκονται στον εμβολιασμό, περιλαμβανομένης της επιβολής προστίμων που θα κυμαίνονται από 600 ως 3.600 ευρώ.

Στη δεύτερη φάση της εφαρμογής όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα δέχονται υπενθύμιση και στην τρίτη φάση θα καλούνται να παραστούν στο ραντεβού εμβολιασμού τους και αν δεν το πράξουν θα τους επιβάλλεται το πρόστιμο. «Στην καλύτερη περίπτωση δεν θα χρειαστούμε αυτή την τρίτη φάση», είπε ο καγκελάριος της Αυστρίας.

Αλλά και στη Γερμανία υπάρχουν φωνές που μιλούν για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ιδίως σε ότι αφορά τις μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας και επιδημιολόγος Καρλ Λάουτερμπαχ πέραν του καλέσματος προς τους πολίτες να μην υποτιμούν την παραλλαγή Όμικρον και την προειδοποίηση για δύσκολες εβδομάδες που έρχονται, θεωρεί απίθανο να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασθέντων, παρά μόνο με την καθιέρωση υποχρεωτικού εμβολιασμού και μάλιστα με τρεις δόσεις.