Το στοίχημα είναι να κερδίσουμε πόντους ανοσίας έναντι του κοροναϊού, είπε σήμερα Πέμπτη ο Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς.

Εστίασε την προσοχή του κόσμου στις επόμενες εβδομάδες λέγοντας ότι «θα ζήσουμε μια κατάσταση συναγερμού. Παρά το μεγάλο κύμα νοσηλειών, το πιο σημαντικό είναι η πλειονότητα του πληθυσμού μας θα έχει μια στρώση εμβολιασμού».

Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι πολλοί ανεμβολίαστοι θα αποκτήσουν ανοσία επώδυνα. «Μπορεί να υπάρξουν παραλλαγές που θα είναι πιο σοβαρές αλλά καμία μετάλλαξη δεν θα μας πάει στο σημείο μηδέν. Θα πηγαίνουμε σε μια πορεία που θα έχει αναταράξεις αλλά διαρκώς θα κερδίζουμε πόντους ανοσίας σε σχέση με τον ιό».

Όσον αφορά την Όμικρον ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, γιατί έχουμε φανεί λίγο τυχεροί γιατί «σε συλλογικό επίπεδο είναι πιο επικίνδυνη, αλλά σε ατομικό επίπεδο είναι ηπιότερη από προηγούμενα στελέχη».

Ο κοροναϊός δεν είναι απλό κρυολόγημα

Αναφορικά με όσους ανεμβολίαστους επιδιώκουν να νοσήσουν για να μην κάνουν το εμβόλιο, θεωρώντας ότι είναι μια απλή γρίπη, δήλωσε πως «έχουν πιαστεί στα δίχτυα της παραπληροφόρησης. Για τους ανεμβολίαστους, ειδικά, παραμένει ένας κοροναϊός, ο οποίος μπορεί να είναι θανατηφόρος».

Τόνισε επίσης ότι έχουν γίνει 10 δις εμβολιασμοί στον πλανήτη και ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει έστω και τώρα αυτό που πρέπει. «Τα εμβόλια είναι σχεδιασμένα ώστε να μας προστατεύουν από μια σοβαρή νόσηση. Αυτό το ξέραμε. Κραυγαλέα αυτό αποδεικνύεται πολύ καλά. Τα εμβόλια προστατεύουν από όλες τις παραλλαγές που έχουν εμφανιστεί».

Ο κ. Πρασσάς χαρακτήρισε επίσης την στάση όλων όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν στην Ελλάδα που έχει περάσει και μια κρίση χρέους «ως μια παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης απέναντι στην επόμενη γενιά».