Η Όμικρον τείνει να κυριαρχήσει πλήρως με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα δούμε εκτίναξη των ημερήσιων μολύνσεων πριν υπάρξει πτώση του αριθμού τους.

Μιλώντας ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος εκτίμησε ότι σήμερα ή αύριο μπορεί τα ημερήσια κρούσματα κοροναϊού να φτάσουν ακόμη και τις 60.000. Πρόσθεσε ότι αναμένει αποκλιμάκωση από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο

Χαρακτήρισε θετικό τον εντοπισμό 15.000 κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω των self test καθώς δεν θα κυκλοφορούν έξω και έτσι θα αποφευχθεί μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού παρότι το στέλεχος Όμικρον είναι πολύ μεταδοτικό.

Συνεχίζεται η αύξηση του ιικού φορτίου

Συνεχίζεται η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα αλλά με σαφώς μειωμένο ρυθμό σε σχέση με τις προηγούμενες δύο με τρεις εβδομάδες, τόνισε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Όπως είπε από τις μετρήσεις της 16ης Δεκεμβρίου το ιικό φορτίο έχει πενταπλασιαστεί και οδεύει προς εξαπλασιασμό.

Την 1η Ιανουαρίου η Όμικρον αποτελούσε το 87% των κρουσμάτων και το υπόλοιπο αφορούσε την μετάλλαξη Δέλτα. Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι νέοι έλεγχοι αλλά σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη «Σίγουρα βαίνουμε προς την πλήρη επικράτηση της Όμικρον».

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται σταθεροποίηση του πανδημικού κύματος, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχουμε συνηθίσει λόγω και των αυξημένων τεστ.

Ελπίδα στα φάρμακα

Ο καθηγητής κ. Μανωλόπουλος μίλησε επίσης για τα δύο φάρμακα κοροναϊού που αναμένει το επόμενο διάστημα η Ελλάδα.

Το φάρμακο της Merck θα είναι άμεσα διαθέσιμο «είναι όμως αυτό που μας ενθουσιάζει λιγότερο γιατί η αποτελεσματικότητά του είναι μεν θετική αλλά μόνο γύρω στο 30%», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι πραγματικά εντυπωσιακή, στο 90% είναι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου της Pfizer που αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας τον Μάρτιο.

Η λήψη του φαρμάκου αυτού γίνεται από το στόμα με την εκδήλωση συμπτωμάτων, ενώ ο ασθενής βρίσκεται στο σπίτι του και οι 9 στους 10 γλιτώνουν τη σοβαρή νόσηση που οδηγεί στο νοσοκομείο.