Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού και έλαβε ειδική άδεια για να ταξιδέψει στη Μελβούρνη, ώστε να πάρει μέρος στο Australian Open.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση των Αυστραλών, οι οποίοι πέρασαν μια πολύ δύσκολη καραντίνα και δεν είδαν με καλό μάτι αυτήν την απόφαση, ωστόσο αντιδράσεις υπάρχουν και γενικά από το σύνολο του αθλητισμού.

Μάλιστα, τα Μέσα της Αυστραλίας τονίζουν πως το κοινό δε θα είναι και τόσο φιλικό απέναντι στον Τζόκοβιτς.

Θεατές, αθλητές, εργαζόμενοι, ακόμα και τα ball kids άνω των 12 πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πλήρως για να μπουν στις εγκαταστάσεις της διοργάνωσης, ενώ έχουν μείνει εκτός όσοι τενίστες έχουν εμβολιαστεί με το Sputnik, καθώς αυτό δεν είναι εγκεκριμένο στην Αυστραλία.

Ο Πιέρ Ουγκ Ερμπέρ, κάτοχος πέντε Grand Slam τίτλων στο διπλό, που όντας ανεμβολίαστος δεν ταξίδεψε στη Μελβούρνη, είπε για το συγκεκριμένο θέμα τα εξής:

«Δε με πείραξε, δεν είναι κάτι που με σόκαρε. Δε νομίζω να είναι ο μόνος που πήρε εξαίρεση. Δε θα ήθελα, πάντως, να είμαι στη θέση του όταν κατεβεί από το αεροπλάνο, διότι δε θα λάβει υποδοχή που θα ταίριαζε σε Νο 1. Για να πάρεις εξαίρεση, πρέπει να έχεις σοβαρούς λόγους. Μετά, όμως, το αυστηρό πρωτόκολλο που έζησα πέρσι στην Αυστραλία, περίμενα ότι η απάντηση θα ήταν όχι».

Ο διευθυντής του Australian Open δήλωσε ότι υπήρξαν 26 αιτήσεις για εξαίρεση και έγιναν δεκτές μόνο πέντε, ενώ  για τον Τζόκοβιτς είπε ότι εκείνος θα αποφασίσει αν θα αποκαλύψει για ποιον λόγο πήρε εξαίρεση.