Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έχει ήδη αποφασίσει την χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου σε ευάλωτες ομάδες. Η επιλογή της τέταρτης δόσης είχε «παγώσει» αρχικά καθώς δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για το εάν είναι αποτελεσματική έναντι της Όμικρον, αλλά πλέον το Ισραήλ υποστηρίζει πως έχει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ανοσία έχει εξασθενίσει σε άτομα των άνω των 60 ετών που έλαβαν τρίτη δόση και έτσι αποφάσισε τη χορήγηση τέταρτης.

Μετατρέπεται έτσι στην πρώτη χώρα στον κόσμο που προχωρά σε αυτή την κατεύθυνση για να αντιμετωπίσει την Όμικρον. Τέταρτη δόση θα διατεθεί και στο ιατρικό προσωπικό που έκανε την τρίτη πριν από τουλάχιστον τέσσερις μήνες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Naftali Bennett σε συνέντευξη Τύπου, μεταδίδει το Bloomberg. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ενέκρινε την τέταρτη δόση για άτομα σε ανοσοκαταστολή, καθώς και για τρόφιμους γηροκομείων.

Έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι νοσηλείες

Τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 5.000 την περασμένη εβδομάδα στη χώρα των 9,5 εκατομμυρίων και αναμένεται να τετραπλασιαστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, είπε ο πρωθυπουργός. Θα μπορούσαν να φτάσουν τις 50.000 την ημέρα, είπε ή σχεδόν πέντε φορές πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ. Ταυτόχρονα, οι βαριές νοσηλείες παραμένουν πολύ κάτω από τα προηγούμενα ρεκόρ, αλλά έχουν αρχίσει να αυξάνονται από την περασμένη εβδομάδα.

Λίγο μετά την εμφάνιση της Όμικρον ο Bennett είχε ανακοινώσει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης που τελικά «πάγωσε» λόγω της αντίδρασης ορισμένων συμβούλων που επικαλέστηκαν την έλλειψη στοιχείων. Τώρα ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι και χωρίς τα στοιχεία που επικαλείται η χώρα, το Ισραήλ θα έπρεπε να αναλάβει δράση επειδή η παραλλαγή είναι τόσο μεταδοτική.

Δεν θέλουμε συλλογική ανοσία μέσω μολύνσεων

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, το Ισραήλ είχε καταφέρει να αποτρέψει σε κάποιο βαθμό την Όμικρον, αλλά με τα ποσοστά λοίμωξης από τον ιό να αυξάνονται τώρα, οι ημερήσιες μολύνσεις αναμένεται να φθάσουν υψηλά ρεκόρ τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Αυτό θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα τη συλλογική ανοσία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Νάχμαν Ας.

«Το κόστος θα είναι πάρα πολλές μολύνσεις», είπε ο Ας στον ραδιοφωνικό σταθμό 103FM.

«Οι αριθμοί θα πρέπει να είναι πολύ υψηλοί προκειμένου να φθάσουμε τη συλλογική ανοσία. Αυτό είναι πιθανό αλλά δεν θέλουμε να φθάσουμε εκεί μέσω μολύνσεων, θέλουμε να συμβεί ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού πολλών ανθρώπων», είπε.