Γιορτές χωρίς να έρθει Άη Βασίλης γίνονται; Δε γίνονται…

Ο ασπρομάλλης άνδρας που πετά στους αιθέρες με τους ταράνδους του, φορώντας την κόκκινη στολή του για να μοιράσει δώρα σε όλους, είναι η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Αγαπιέται από μικρούς και μεγάλους, χριστιανούς και μη και συμβολίζει τη χαρά, την επιβράβευση και τη φαντασία.

Η παράδοση τον θέλει να εισβάλει στα σπίτια από τις καμινάδες την Παραμονή των Χριστουγέννων ωστόσο στην Ελλάδα έρχεται την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ποιος είναι ο αληθινός Άη Βασίλης

Αν και πολλοί θεωρούν ότι ο Άγιος Βασίλης είναι ξενόφερτος, ουσιαστικά ο μύθος του ξεπηδά από την ελληνορθόδοξη παράδοση.

Συγκεκριμένα, για τους Ορθόδοξους χριστιανούς είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος έζησε στη Καππαδοκία και αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο. Θεωρείται στη παγκόσμια ιστορία ως ο εμπνευστής αλλά και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μέγας Βασίλειος ήταν ψηλόλιγνος, με μαύρα μάτια και γένια. Αγαπούσε πολύ τα γράμματα κι έτσι σπούδασε γεωμετρία, αστρονομία, φιλοσοφία, ιατρική, ρητορική και γραμματική. Μετά τις σπουδές του, δώρισε στους φτωχούς και στην Εκκλησία την περιουσία του και ταξίδεψε σε κέντρα ασκητισμού στην Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, τη Συρία και τη Μεσοποταμία. Επιστρέφοντας στον Πόντο.

Πάντα συμπαραστεκόταν στους φτωχούς και τους δούλους, φρόντιζε τους ανήμπορους ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, το φύλο ή τη φυλή τους. Πέθανε στις 31 Δεκεμβρίου του 378. Τη 1 Ιανουαρίου του 379, ημέρα της κηδείας του, διατηρούμενη στη παράδοση, θεωρήθηκε από τους χριστιανικούς λαούς ότι φέρνει ευλογία και καλή τύχη στη νέα χρονιά.

Στη Δύση ωστόσο, το πρόσωπο του Άη Βασίλη (Santa Claus όπως λέγεται) έχει ταυτιστεί με την ιστορία του Αγίου Νικολάου, ο οποίος επίσης φημιζόταν για τη γενναιοδωρία του.

Οι βόρειες χώρες πρόσθεσαν στον μύθο του το έλκηθρο, τους ταράνδους και δημιούργησαν μια ιστορία, που εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο.

Στην Ελλάδα ο «σύγχρονος» Άη Βασίλης ήρθε τις δεκαετίες του 50 και του ’60, από ομογενείς που βρίσκονταν στην Αμερική και έστειλαν ευχετήριες κάρτες στους συγγενείς τους εδώ.