Για πολλοστή φορά οι κάτοικοι της Κρήτης πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους, μετά τον μεγάλο σεισμό, που σημειώθηκε σήμερα Τετάρτη και έγινε αισθητός σε όλο το νησί.

Οι σεισμολόγοι, ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί χαρακτηρίζοντας τον σημερινό σεισμό των 5,7 ρίχτερ μεμονωμένο γεγονός, βγάζοντας από το κάδρο το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι αναφέρουν ότι έλαβαν σχετική ειδοποίηση από εφαρμογή στα κινητά τους, μερικά δευτερόλεπτα πριν από τον σεισμό!

Το επίκεντρο

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Άρβης και το εστιακό του βάθος είναι στα 46,6.

Δεν είναι γνωστό εάν ο σεισμός προκάλεσε ζημιές, ωστόσο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Από την ώρα που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος, ο δήμαρχος Φαιστού, κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, είναι σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κ. Αντώνη Κωνσταντουλάκη, για να διαπιστώσει αν υπήρξαν προβλήματα στην περιοχή, αναφέρει το cretalive.

Τι λέει ο Λέκκας

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Ο σεισμός εντοπίζεται νότια της Κρήτης, αλλά σε σημαντικό βάθος, όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής. Ήταν μεγέθους 5,5 – 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αυτό είναι το προκαταρκτικό μέγεθος. Δε σχετίζεται με το σεισμό στο Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου», είπε ο κ. Λέκκας.

Τι λέει ο Τσελέντης

«Κατάλαβα τον σεισμό και αρχικά το μυαλό μου πήγε αλλού, στο ρήγμα του Αρκαλοχωρίου. Ο σεισμός όμως, ευτυχώς, ήταν στη θάλασσα και είχε μεγάλο εστιακό βάθος. Γι’ αυτό θεωρώ ότι θα υπάρξουν ελάχιστοι μετασεισμοί και δεν ανησυχώ», επεσήμανε σχετικά ο κ. Τσελέντης.

Παράλληλα, ο γνωστός σεισμολόγος επεσήμανε πως ο συγκεκριμένος σεισμός «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου» ενώ η περιοχή αυτή «έδινε κάποιους μικρούς σεισμούς».

Επίσης ο κ. Τσελέντης υπογράμμισε πως «η ευρύτερη περιοχή έχει μία έξαρση αλλά ευτυχώς σημειώνονται μεσαίου μεγέθους σεισμοί στη θάλασσα» ενώ τόνισε κατηγορηματικά ότι «δεν βλέπω να ενεργοποιούνται άλλα ρήγματα εξαιτίας αυτού το σεισμού».

Τι λέει ο Παπαζάχος

«Μεμονωμένο γεγονός», που δεν πρέπει να μας ανησυχεί και ανήκει σε μία ειδική κατηγορία σεισμών, τους σεισμούς ενδιάμεσου βάθους, είναι η σεισμική δόνηση 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε, στις 07:08, στον θαλάσσιο χώρο 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Άρβης, στην Κρήτη, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, τέτοιοι σεισμοί ήταν του 2006 στα Κύθηρα (που έκανε ζημιές αλλά τοπικά) και του 2008 στο Λεωνίδιο. «Είναι ειδική κατηγορία σεισμών, η οποία δεν έχει σχέση με κάτι άλλο, συμβαίνει αρκετά συχνά και μόνο κάποιοι πολύ μεγάλοι απ’ αυτούς -κι αυτοί που συνήθως γίνονται βόρεια από την Κρήτη- έχουν επιπτώσεις κυρίως στην Κρήτη», αναφέρει ο κ. Παπαζάχος.

Η ειδοποίηση στα κινητά λίγη ώρα πριν το… ταρακούνημα

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως πολλοί κάτοικοι ανέφεραν ότι έλαβαν και ενημερωτικό μήνυμα από εφαρμογή στα κινητά τους μερικά δευτερόλεπτα πριν από τον σεισμό.

Το μήνυμα που έλαβαν οι κάτοικοι έγραφε:

«Αναμένονται ελαφρές δονήσεις. Αρχική εκτίμηση μεγέθους 5,4 σε απόσταση 86,8km».