Οι εργαζόμενοι του συστήματος υγείας και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να λάβουν και τέταρτη δόση εμβολίου Covid-19 καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται, συνέστησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της Αυστρίας.

Διευκρίνισε πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να συστήσει τέταρτη δόση στον ευρύτερο πληθυσμό.

«Ενόψει του επικείμενου κύματος Όμκρον, [η τέταρτη δόση] μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλάδους υψηλού ρίσκου (π.χ. το εκτεθειμένο υγειονομικό προσωπικό) και σε συστημικά κρίσιμες κατηγορίες, έξι μήνες μετά τον τρίτο εμβολιασμό» ανακοίνωσε η επιτροπή το βράδυ της Πέμπτης.

«Ακόμα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτός ο πρόσθετος εμβολιασμός προλαμβάνει τη λοίμωξη. Μπορεί ωστόσο να υποθέσει κανείς ότι μπορεί να προληφθεί η σοβαρή νόσος» πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

Διαβάστε επίσης:

Η κυβέρνηση της Αυστρίας είχε προαναγγείλει από την Τετάρτη ότι θα εντείνει τα περιοριστικά μέτρα κατά του κοροναϊού από τις 27 Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση της Όμικρον.

Το lockdown των τριών εβδομάδων που εφαρμόστηκε τον Νοέμβριο μείωσε τα κρούσματα, τώρα όμως η χώρα ετοιμάζεται για νέο κύμα. Ήδη έχουν επιβεβαιωθεί εκατοντάδες κρούσματα Όμικρον.

Για διαφαινόμενη ανάγκη τέταρτης δόσης εμβολίου το 2022 είχε κάνει λόγο νωρίτερα τον Δεκέμβριο ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά.

«Όταν δούμε δεδομένα από πραγματικές συνθήκες, θα μπορούμε να εκτιμήσουμε αν η Όμικρον καλύπτεται επαρκώς από την τρίτη δόση και για πόσο χρόνο. Και το δεύτερο που θέλω να πω είναι πως νομίζω ότι θα χρειαστούμε τέταρτη δόση» είχε δηλώσει στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.