«Είναι εντάξει το να πέσεις αλλά όχι εντάξει το να παραιτηθείς». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του Κρις Γκάρντνερ στο πλαίσιο της 40ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Σάρτζα που πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 14 Νοεμβρίου στο τρίτο μεγαλύτερο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «Permission to dream», ο Αμερικανός επιχειρηματίας και βραβευμένος κινηματογραφικός παραγωγός ταξίδεψε στη Σάρτζα και μοιράστηκε με το κοινό της έκθεσης λίγα από τα μυστικά που τον οδήγησαν από τους δρόμους όπου ζούσε άστεγος στην κορυφή των επιχειρήσεων.

Η ιστορία του αυτή άλλωστε, καταγράφηκε και στο πρώτο του βιβλίο «Το κυνήγι της ευτυχίας», το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Γουίλ Σμιθ, κερδίζοντας Χρυσή Σφαίρα και υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ανδρικής ερμηνείας. Πρόκειται ουσιαστικά για την αυτοβιογραφία του, ένα συγκινητικό κείμενο το οποίο έγινε Νο1 bestseller στην λίστα των New York Times και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 40 γλώσσες στον κόσμο.

«Η αποτυχία μπορεί να γίνει καλή σου φίλη. Μπορείς να μάθεις πράγματα από την αποτυχία που δεν μπορείς από την επιτυχία. Το κλειδί είναι να μην κάνεις τα ίδια λάθη», ανέφερε ο Γκάρντνερ ο οποίος πλέον περιοδεύει σε όλο τον κόσμο για να μοιραστεί την ιστορία του και να εμπνεύσει τη νέα γενιά να ξεπεράσει τις δυσκολίες της. Κομμάτι αυτής της δραστηριότητάς του είναι και η στάση που κάνει σε 1.000 δημόσια σχολεία σε όλη την Αμερική προκειμένου να μιλήσει στους μαθητές και να τους εμπνεύσει με την προσωπική του ιστορία.

Μετά το τέλος της ομιλίας του στην 40η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα, τα «Νέα» μίλησαν με τον Κρις Γκάρντνερ για το «Κυνήγι της ευτυχίας», την προσωπική βελτίωση και την επιτυχία.

Πρόσφατα γράψατε στο λογαριασμό σας στο twitter ότι «Το κυνήγι της ευτυχίας» έχει σήμερα περισσότερο νόημα απ’ ότι όταν εκδόθηκε. Γιατί το πιστεύετε αυτό;

Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι σε όλον τον κόσμο κυνηγούν σήμερα κι αυτοί την ευτυχία κι έχουν εμπειρίες σαν αυτές που φαίνονται στο βιβλίο και την ταινία. Τόσοι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε μια θέση που ποτέ δεν θα διάλεγαν για τον εαυτό τους. Και δεν έκαναν αυτοί κάτι λάθος. Βλέποντας την ταινία έλεγε τότε κάποιος, τον κακομοίρη τι περνάει ενώ τώρα όταν την βλέπει αντιλαμβάνεται ότι είναι σαν να κοιτάει στον καθρέφτη. Είναι πιο προσωπικό πλέον. Επομένως πιστεύω ότι η ταινία έχει περισσότερο νόημα σήμερα παρά όταν πρωτοκυκλοφόρησε.

Πάντα συμβουλεύετε τους άλλους να προσπαθούν να είναι πρώτοι σε ό,τι κάνουν. Τι συμβαίνει όμως όταν κάποιος είναι μέτριος; Γιατί δεν μπορούμε όλοι να είμαστε καλοί στα πάντα.

Και ποιος είναι; Εγώ δεν είμαι πάντως καλός σε όλα. Είμαι στα πράγματα που επέλεξα να αριστεύσω και τα κατάφερα. Όταν λέω πως θέλω να είμαι κορυφαίος παντού, ενώ ότι θέλω να είμαι κορυφαίος εγώ. Θέλω να δω την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Αυτό δεν σημαίνει ότι συγκρίνομαι με τους άλλους. Θέλω να είμαι η καλύτερη εκδοχή του δικού μου εαυτού. Δεν τον έχω συναντήσει ακόμα, αυτόν τον τύπο. Προσπαθώ κι αρκεί να είναι καλύτερος από τον τύπο που ήμουν χθες, είμαι χαρούμενος. Ο τύπος που είμαι σήμερα μπορεί να σκίσει τον τύπο που ήμουν χθες. Κι όσο αισθάνομαι έτσι, είμαι καλά.

Η ιστορία της ζωής σας μου θυμίζει λίγο και την ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο που ξεκίνησε από τους δρόμους της Αθήνας όπου πούλαγε cd και πλέον είναι MVP του ΝΒΑ. Μήπως όμως όπως εσείς έτσι και ο Γιάννης, είστε η εξαίρεση στον κανόνα ότι όλοι μπορούν να ξεφύγουν από την φτώχεια και να θριαμβεύσουν;

Τους μόνους κανόνες που μπορώ να βάλω είναι για τη ζωή μου. Δεν συγκρίνω τη ζωή μου με κανενός, ωστόσο λέω πως αν εγώ μπόρεσα και το έκανα αυτό, τότε μπορούν να το κάνουν κι αυτοί. Είχα κάθε δικαιολογία στον κόσμο και κάθε λόγο να τα παρατήσω και να μην προσπαθήσω. Με είχαν εγκαταλείψει οι γονείς μου, μεγάλωσα σε ανάδοχες οικογένειες, η μαμά μου ήταν στη φυλακή, δεν γνώρισα ποτέ τον πατέρα μου, επέζησα από ενδοοικογενειακή βία και σεξουαλική κακοποίηση, δεν πήγα ποτέ πανεπιστήμιο, είμαι βετεράνος πολέμου, πατέρας μονογονεϊκής οικογένειας, άστεγος και μαύρος. Όλα αυτά μαζί. Οπότε, αν μπόρεσα εγώ να φτιάξω τη ζωή μου, μπορούν όλοι να το κάνουν. Είχα όλους τους λόγους για να μην τα καταφέρω, ίσως και κάποιους που ξεχνώ τώρα, αλλά μπορεί να γίνει. Όπως λέει και η αγαπημένη μου φίλη Μάγια Άντζελο, πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου, ότι έχει γίνει κάτι σχετικό και στο παρελθόν. Υπήρξαν άνθρωποι πριν από εμάς που έκαναν περισσότερα πράγματα από εμάς. Μπορεί να γίνει. Εσύ είσαι δημοσιογράφος, έτσι;

Ναι.

Κάποια στιγμή, όταν ήσουν μικρό κορίτσι είπες ότι θέλεις να γίνεις δημοσιογράφος και κάποιοι άνθρωποι ίσως δεν το πίστεψαν.

Ναι.

Ναι, κι όμως να που είσαι τώρα. Ταξίδεψες από την Αθήνα στο Ντουμπάι, ήρθες στη Σάρτζα και τώρα μιλάς μαζί μου. Μπορεί να γίνει.

Ναι αλλά δεν είμαι τόσο πετυχημένη όσο εσείς.

Κάνεις αυτό που θέλεις να κάνεις. Κι αυτό είναι επιτυχία.

Όταν ακούσατε ότι είμαι Ελληνίδα, ενθουσιαστήκατε. Έχετε κάποια σχέση με την Ελλάδα;

Δεν ξέρω τη χώρα σου. Απλώς ξέρω ανθρώπους από τη χώρα σου. Ζω στο Σικάγο όπου υπάρχει μια πολύ μεγάλη, σημαντική και δραστήρια ελληνική κοινότητα. Επομένως, αγαπάω αυτούς τους ανθρώπους. Δεν έχω έρθει ακόμα στην Ελλάδα. Έχω έρθει σε όλες τις γύρω χώρες αλλά ποτέ στην Ελλάδα. Αλλά δεσμεύομαι ότι θα έρθω και σε ενημερώσω. Κάποιοι από τους καλύτερους ανθρώπους στον κόσμο κατάγονται από την Ελλάδα.