Έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών. Το αγαπημένο παιδί του Kop, της κόκκινης εξέδρας. Μεγάλωσε και ανδρώθηκε στη Λίβερπουλ. Μεγάλωσε τη Λίβερπουλ. Της χάρισε μια αξέχαστη νύχτα στην Πόλη και την 5η της ευρωπαϊκή κούπα. Έγινε σύμβολο. Έγινε μύθος. Μπορεί να μην κατάφερε να κατακτήσει την Premier League, μπορεί εκείνο το μοιραίο γλίστρημα το 2014 να στιγμάτισε τα τελευταία του χρόνια στο σύλλογο, αλλά ο Στίβεν Τζέραρντ ήταν, είναι και θα παραμείνει ο παντοτινός αρχηγός της Λίβερπουλ.

11 Δεκεμβρίου 2021. Λίβερπουλ-Άστον Βίλα (17:00). Η ημέρα όπου ο Στίβι επιστρέφει στο σπίτι του. Στη λεωφόρο των αναμνήσεων. Εκεί που λατρεύτηκε σαν Θεός. Στο δικό του Άνφιλντ.

Έξι χρόνια και τέσσερις μήνες μετά από την αποχώρησή του από το μαγικό κόσμο της Premier League, είναι και πάλι εδώ. Στις 18 Νοεμβρίου η Άστον Βίλα ανακοίνωσε και επίσημα την πρόσληψη του Στίβεν Τζέραρντ στην τεχνική της ηγεσία. Στα 41 του χρόνια ο εμβληματικός αρχηγός της Λίβερπουλ είδε την πόρτα του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο να του ανοίγεται διάπλατα και έτσι αποχώρησε από τη Ρέιντζερς έπειτα από τριάμισι χρόνια.

Στην ομάδα της Γλασκώβης το 2018 έκανε τα πρώτα επαγγελματικά βήματα της προπονητικής του καριέρας – η μοναδική του εμπειρία ήταν η ακαδημία της Λίβερπουλ το 2017-18. Τη βοήθησε να κατακτήσει το πρωτάθλημα ύστερα από 10 χρόνια και να γίνει ξανά η πρώτη δύναμη της Σκωτίας, πάνω από τη Σέλτικ, ενώ συγκέντρωσε και αρκετά ατομικά βραβεία, κερδίζοντας, μεταξύ άλλων, 7 φορές αυτό του Manager of the Month στη Scottish Premiership.

Ώσπου η Βίλα τού έκανε μια πρόταση που δεν μπορούσε να αρνηθεί. Η επιστροφή του Stevie G στο λαμπερό κόσμο της Premier League είναι γεγονός. Οι Χωριάτες πίστεψαν τόσο πολύ σε εκείνον, που πλήρωσαν μέχρι και αποζημίωση στη Ρέιντζερς για να τον κάνουν δικό τους. Κι ο Τζέραρντ κατάφερε να φέρει ξανά τη λάμψη στη Βίλα.

Με τον Άγγλο τεχνικό στον πάγκο τους, οι Villagers μετρούν 3 νίκες και 1 ήττα σε 4 παιχνίδια μέχρι στιγμής. Νίκη με 2-0 επί της Μπράιτον, διπλό στο Σέλχαρστ Παρκ κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας, μία ήττα (λογική και μέσα στο πρόγραμμα) από τη Μάντσεστερ Σίτι και μια σπουδαία νίκη με 2-1 εντός έδρας επί της Λέστερ. Μέσα σε 4 αγωνιστικές ο Τζέραρντ έχει αφήσει το στίγμα του, δίνοντας 9 σημαντικούς βαθμούς στη Βίλα (φθάνοντας τους 19), η οποία απομακρύνθηκε από την επικίνδυνη ζώνη και πλέον βρίσκεται στο -6 από τις ευρωπαϊκές θέσεις.

Σήμερα η Βίλα ταξιδεύει στο Άνφιλντ, όπου θα αντιμετωπίσει στις 17:00 τη Λίβερπουλ για τη 16η αγωνιστική της Premier League. Ακόμη ένα πραγματικά δύσκολο τεστ για την ομάδα του Τζέραρντ, ο οποίος θα κληθεί να τεθεί αντιμέτωπος με την ομάδα στην οποία παρέμεινε και υπηρέτησε πιστά 17 ολόκληρα χρόνια.

Δεκαεπτά χρόνια στα οποία κατέκτησε με τη Λίβερπουλ τα πάντα: 2 FA Cup (2000-01, 2005-06), 3 League Cup (2000-01, 2002-03, 2011-12), 1 Community Shield (2006), 1 Champions League (2004-05), ένα Κύπελλο UEFA (2000-01) και 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (2001). Τα πάντα εκτός από αυτό που ήθελε περισσότερο από όλα: το πρωτάθλημα Αγγλίας.

Η ημέρα θα είναι συγκινητική στο Άνφιλντ. Και το κλίμα περίεργο. Να πατάει το χορτάρι του Άνφιλντ ο Τζέραρντ και να μην εκπροσωπεί τη Λίβερπουλ; Ένα είναι σίγουρο, ότι οι φίλοι των Reds θα είναι έτοιμοι να τον υποδεχτούν με ένα θερμό, παρατεταμένο χειροκρότημα για όλες αυτές τις αναμνήσεις που τους χάρισε. Μαζί με ένα τραγούδι. Ένα τραγούδι για τον δικό τους Στίβεν Τζέραρντ, τον παντοτινό αρχηγό της Λίβερπουλ.