Έφυγε απ’ τη ζωή ο ιδρυτής της εταιρείας SKAG, Θεόδωρος Σκαγιάς.

Την είδηση του θανάτου του, έκανε γνωστή η κόρη του, Πόπη Σκαγιά στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει αύριο, Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, στον Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στο Κρυονέρι Αττικής, στις 3.00μμ.

Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα σε μνήμη του Θεόδωρου Σκαγιά, στην Φλόγα (σύλλογο παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια).

Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Σκαγιάς

Ο Θεόδωρος Σκαγιάς, συνδέθηκε όσο κανείς άλλος μεταπολεμικά με τα χαρτοσχολικά στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Μηχανικών “Ήφαιστος”, ενώ παράλληλα εργαζόταν σε διάφορες. Το 1950, ξεκίνησε να εργάζεται ως μηχανικός στην εταιρεία “ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ”, που έφτιαχνε τετράδια. Εκεί έμαθε το αντικείμενο κι απέκτησε πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία.

Το 1956, σε ηλικία 24 ετών, δημιούργησε τη δική του εταιρία με την επωνυμία “Θ. Κ. ΣΚΑΓΙΑΣ”, τη γνωστή σήμερα σε όλους μας “SKAG” στο ισόγειο του πατρικού του σπιτιού στην οδό Σεβαστοπούλου, ενώ στις αρχές της δεκαετίας 1960 κατασκεύασε το πλαστικό τετράδιο ΔΙΕΘΝΕΣ SUPER με την πλαστική περαστή ετικέτα. Εκείνη είναι και η χρονιά που θα παντρευτεί την Άννα Χατζηχριστοδούλου. 

Τον νεαρό -τότε- Θεόδωρο Σκαγιά βοηθάει όλη σχεδόν την οικογένειά του, που αναλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής. Εκείνος, εκτός από υπεύθυνος παραγωγής, βγαίνει στην αγορά και πουλάει, κάνει την διανομή και εκτελεί όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της επιχείρησης. Οι κόποι τους δεν αργούν να επιβραβευθούν.

Η εταιρία “SKAG”, από το 1957 μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει να εδραιωθεί τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και στον διεθνή εξελισσόμενη από μια μικρή οικοτεχνία στη μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα κατασκευής χαρτοσχολικών και ειδών αρχειοθέτησης στην Ελλάδα. 

Το 1969, έχοντας πλέον καθιερωθεί στα σχολικά, η επιχείρηση φεύγει από τους Αμπελόκηπους και μεταφέρεται στην Κολοκυνθού. Και δύο χρόνια αργότερα, θα επενδύσει στο δικό της, ιδιόκτητο εργοστάσιο. Το 1971 η επιχείρηση μεταστεγάζεται εκεί όπου έχει την έδρα της μέχρι και σήμερα, στο Κρυονέρι Αττικής. Την τελική του μορφή το εργοστάσιο του Κρυονερίου θα την λάβει 24 ολόκληρα χρόνια μετά. Το 1995, μετά και την επέκταση των εγκαταστάσεών, θα φτάσει σε μια έκταση 20.000 τ.μ. Στα μέσα του 2000 θα κατασκευάσει στην Σίνδο Θεσσαλονίκης κέντρο διανομής των προϊόντων της SKAG στη Βόρεια Ελλάδα .

Στη δεκαετία του ’90 η εταιρεία θα κάνει τα πρώτα βήματα εξωστρέφειας, φθάνοντας χρόνια μετά στην κορύφωση της να πουλά σε 50 χώρες σε όλες τις ηπείρους.