Την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ που ήρθε στο φως νωρίτερα σήμερα Τετάρτη, σχετικά με τις κλειστές ΜΕΘ σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούν VIP άτομα, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Αν υπάρχουν στοιχεία, πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν χωρίς καμία αμφιβολία. Είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικοί οι λόγοι, με τους οποίους οι πολίτες που διασωληνώνονται και χρειάζονται ΜΕΘ να πηγαίνουν σε κρεβάτια ΜΕΘ», ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός να γίνονται διακρίσεις.

Υγειονομικά τα κριτήρια για τις ΜΕΘ

Ερωτηθείς για τον χειρισμό της υπόθεσης του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμά, ανέφερε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση της κυβέρνησης ότι τα κριτήρια για μια ΜΕΘ είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικά. «Είναι άλλο να λέμε ότι πολίτες που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ να μην μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις που υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και άλλο να λέμε ότι γίνεται προνομιακή μεταχείριση», επισήμανε ο κ. Οικονόμου.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, το απέκλεισε κατηγορηματικά υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας, είναι ικανοποιημένη από τους ρυθμούς αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης κι έχει ένα πλαίσιο ελέγχου της αγοράς, ωστόσο παραμένει σε εγρήγορση.

«Όλες μας οι ενέργειες από τον Σέπτεμβριο μέχρι σήμερα έχουν ως στόχο η οικονομία, η κοινωνία και η εκπαίδευση να παραμείνουν ανοιχτές, ενώ παράλληλα δίνουμε τη μάχη για τον περιορισμό της διασποράς και τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας», πρόσθεσε.

Για την επέκταση της υποχρωτικότητας

Σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η κυβέρνηση συζητά για υποχρεωτικότητα όταν έχει εξαντλήσει τη διαδικασία της πειθούς και σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση αλλά και σε ό,τι αφορά μια σειρά από άλλες διαδικασίες και ότι σε πρώτη φάση επιβλήθηκε στις ηλικιακές ομάδες που αποδεδειγμένα κινδυνεύουν πιο πολύ. «Αν χρειαστεί να κάνουμε οτιδήποτε άλλο, εδώ είμαστε να το δούμε», τόνισε.

Όπως είπε η γενναία απόφαση του πρωθυπουργού για τους άνω των 60 ετών φαίνεται να αποδίδει, καθώς πάνω από 70.000 πολίτες αυτής της ηλικίας που ήταν ανεμβολίαστοι μέσα σε λίγο πάνω από μια εβδομάδα έσπευσαν να αξιοποιήσουν το εμβόλιο και πρόσθεσε ότι και η τριτή δόση πηγαίνει πάρα πολύ καλά και περίπου 1,8 εκατ. πολίτες την έχουν ήδη κάνει.