Σήµερα, αν και Σάββατο, οι µηχανές στο εργοστάσιο της Skag δουλεύουν στο φουλ και από τις ανοιχτές πόρτες έχουν ήδη αρχίσει να περνούν δεκάδες καλεσµένοι τού επικεφαλής της εταιρείας κ. Θεόδωρου Σκαγιά. Είναι η πρώτη φορά που ο δηµιουργός του µπλε τετραδίου, το οποίο έχουν κρατήσει στα χέρια τους τρεις γενιές µαθητών, οργανώνει open house προκειµένου να εξοικειωθούν οι κυριότεροι πελάτες του µε τις παραγωγικές διαδικασίες της χαρτοβιοµηχανίας. Μέχρι το τέλος της ηµέρας αναµένει ότι περίπου 550 άνθρωποι θα διαπιστώσουν ιδίοις όµµασι πώς παράγονται τα προϊόντα Skag.

Στόχος του δηµιουργού της δηµοφιλούς αυτής επωνυµίας είναι να υπογραµµιστεί ότι σε µια αγορά που έχει κατακλυστεί από εισαγόµενα προϊόντα ασιατικής κυρίως προέλευσης, τα µπλε τετράδια, τα χαρτικά και τα κλασέ γραφείου Skag είναι εγχώριας παραγωγής.

Αλλωστε, το κλασέ γραφείου πρωταγωνιστεί στην εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας, καθώς εδώ και 22 χρόνια κατέχει την πρώτη θέση ανάµεσα στα εξαγώγιµα προϊόντά της.

Σηµειώνοντας φέτος άνοδο 12%, οι εξαγωγές αποτελούν για τον 79χρονο επιχειρηµατία και τα τρία παιδιά του – τον Κώστα, την Πόπηκαι τη Φανή – τα οποία έχουν εισέλθει στη διοίκηση βασική προτεραιότητα για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. Τα προϊόντα Skag «έχουν αρχίσει να χτίζουν ισχυρή εικόνα στο εξωτερικό», ενώ οι επιδόσεις τους το τελευταίο διάστηµα έχουν ευνοηθεί και από το γεγονός ότι κάποιοι παραγωγοί σχολικών και χαρτικών – µε έδρα κυρίως σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης – έχουν βάλει λουκέτο, εξαιτίας της οικονοµικής κρίσης. ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΞΑΓΩΓΩΝ. Οι εξελίξεις φαίνεται ότι οδηγούν τα προϊόντα Skag σε διεύρυνση των εκτός Ελλάδας προορισµών τους, µε κυριότερους τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της λεκάνης της Μεσογείου (τόσο προς Βορράν όσο και προς Νότον) και των Βακλανίων.Σύντοµα δε θα προστεθούν νέοι, µεταξύ των οποίων το Ηνωµένο Βασίλειο – βρίσκονται στα σκαριά κινήσεις που αφορούν σε «µια µεγάλη δουλειά», η οποία εκτιµάται ότι θα αντισταθµίσει τις απώλειες από χώρες όπως η Τυνησία, το Μαρόκο, η Αίγυπτος στις οποίες έχουν φρενάρει οι εξαγωγές του κ. Σκαγιά λόγω των εξελίξεων στην περιοχή. Στο παρελθόν τα τετράδια Skag είχαν φτάσειµέχρι και την Ιαπωνία, ενώ παραγγελίες λαµβάνει η βιοµηχανία – συνήθως σε µεµονωµένη βάση – ακόµη και από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, χώρες της Λατινικής Αµερικής, την Αγκόλα, η οποία κατατάσσεται µάλιστα ανά µεσα στους µεγαλύτερους πελάτες της. ΜΕΡΙ∆ΙΟΑΓΟΡΑΣ 65%. Κυριότερο, πάντως, µέληµα της οικογένειας Σκαγιά είναι η διατήρηση τής δυναµικής της στην ελληνική αγορά, όπου η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση µε µερίδιο 65%. Αλλωστε κατά τον ιδρυτή της, ο οποίος έπειτα από 55 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο τιµόνι της οµώνυµης επιχείρησης συνεχίζει να βρίσκεται κάθε πρωί στο γραφείο του, «οι δουλειές χρειάζονται ανθρώπους που κυνηγούν τα οράµατά τους». Η αρχή αυτή τον συνοδεύει από τα πρώτα του βήµατα το 1950, όταν έπιασε δουλειά στην εταιρεία τετραδίων Καφετζόπουλος. Εκεί δούλεψε πέντε χρόνια και έµαθε τη δουλειά για να στήσει το 1956 τη δική του επιχείρηση, µια οικοτεχνία στους Αµπελοκήπους. Μία πενταετία αργότερα έφτιαξε το πρώτο Super ∆ιεθνές µε την πλαστική περαστή ετικέτα, ενώ η εταιρεία του πήρε τη µορφή βιοτεχνίας.

ΝΕΑ ΜΟΝΑ∆Α. Εκτοτε η πορεία είναι ανοδική. Να σηµειωθεί ότι καταλυτικό ρόλο για την περαιτέρω ανάπτυξή της έχει η δηµιουργία νέας µονάδας παραγωγής στο Κρυονέρι, η οποία εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται σταδιακά. Σε αυτόν τον χώρο υποδέχονται σήµερα τους πελάτες τους ο κ. Σκαγιάς και η οικογένειά του, φιλοδοξώντας ότι η φετινή χρονιά θα κινηθεί καλύτερα από την προηγούµενη. Αλλωστε, τα πρώτα µηνύµατα είναι µε το µέρος τους, αφού οι πωλήσεις ήδη σηµειώνουν αύξηση γύρω στο 5%, ενώ πέρυσι έκλεισαν µε πτώση 5,5% στα 13,5 εκατ. ευρώ εξαιτίας της σηµαντικής µείωσης (έως 10%) στη ζήτηση στα είδη αρχειοθέτησης, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στα λουκέτα που έβαλε µεγάλος αριθµός επιχειρήσεων. Αντίθετα, τα σχολικά είδη συνέχισαν την ανοδική τους πορεία (10%) παρά την οικονοµική κρίση.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ… Α ΛΑ ΚΑΡΤ. Φέτος, ο χαµηλών τόνων κ. Σκαγιάς και οι δύο διευθύνοντες σύµβουλοι της χαρτοβιοµηχανίας – τα δύο του παιδιά, ο Κώστας και η Πόπη – ποντάρουν στη διείσδυση σε νέες κατηγορίες προϊόντων πέρα από τα χαρτοσχολικά, όπως είναι η παραγωγή ειδών κοµµένων και ραµµένων στα µέτρα συγκεκριµένων εταιρειών. Τα θετικά µηνύµατα για την πορεία της αγοράς οδήγησαν και στην επαναπρόσληψη πέντε εργαζοµένων, οι οποίοι ήταν ανάµεσα σε όσους είχαν απολυθεί τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της ύφεσης, µειώνοντας τον αριθµό των εργαζοµένων σε 120. Ανακοινώνοντας τις «αναγκαστικές» απολύσεις ο κ. Σκαγιάς και τα παιδιά του είχαν δεσµευτεί για την επαναπρόσληψη όσων έχασαν τη δουλειά τους µε την πρώτη ευκαιρία.

ΑΚΟΜΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ. Στις αποφάσεις στρατηγικής της εταιρείας η γνώµη του κ. Σκαγιά έχει βαρύνουσα σηµασία. Παρότι αρκετοί στην ηλικία του έχουν συνταξιοδοτηθεί, ο ίδιος δίνει κατευθύνσεις και συναποφασίζει µαζί µε την ηγετική οµάδα της εταιρείας. Αλλωστε, πιστεύει ότι ένας επιχειρηµατίας πρέπει να ασχολείται συνεχώς µε τη δουλειά του. Αρχή την οποία ακολουθεί πιστά ο ίδιος. Μεγάλωσε εξάλλου δουλεύοντας από µικρό παιδί, καθώς οκτώ ετών µάζευε ξύλα στον Υµηττό και τα πούλαγε στο Κολωνάκι ενώ ως σπουδαστής στη Σχολή Μηχανικών Ηφαιστος εργαζόταν σε διάφορες δουλειές. Παρά την αφοσίωσή του πάντως στη σκληρή δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται µε τη θάλασσα, το διάβασµα και τα ταξίδια.

Οι δουλειές χρειάζονται ανθρώπους που κυνηγούν τα οράµατά τους

Ερχονται – φεύγουν


Ιασώ:

µετακινήσεις στην οικονοµική διεύθυνση

Οικονοµικός διευθυντής του Ιασώ ανέλαβε ο κ. Στυλιανός Τσιρόπουλος, ενώ διευθύντρια λογιστηρίου ορίστηκε η κ. Νικολέτα Αθανασοπούλου. Ο κ. Τσιρόπουλος είναι απόφοιτος του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών και εργάζεται στο Ιασώ από το 2000 ως διευθυντής λογιστηρίου. Η κ. Αθανασοπούλου είναι απόφοιτος του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Πειραιά και εργάζεται στο Ιασώ από το 1997 ως προϊσταµένη λογιστηρίου.

Σύµβουλος διοίκησης στη Eurobank

Σύµβουλος διοίκησης στην Eurobank αναλαµβάνει ο κ. Ιορδάνης Αϊβάζης. Στέλεχος µε πολυετή εµπειρία στον τραπεζικό τοµέα και µέχρι πρότινος εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΟΤΕ, ο κ. Αϊβάζης θα αναφέρεται στον αναπληρωτή διευθύνοντα σύµβουλο wholesale banking. Κατέχει πτυχίο Οικονοµικών (Πανεπιστήµιο Αθηνών)

και µεταπτυχιακούς τίτλους σε Marketing & Finance και Industrial Economics (Πανεπιστήµιο του Lancaster).