H πρώην βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη, 83 ετών, διαγνώστηκε θετική στην Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα η επίσημη υπηρεσία ενημέρωσης της ολλανδικής κυβέρνησης (RVD).

Την ίδια στιγμή, οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν πως ο τελικός απολογισμός των επιβατών σε δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα, οι οποίοι διαγνώστηκαν θετικοί στην παραλλαγή Όμικρον, ανέρχεται σε 18.

Ολοκληρώθηκε η έρευνα

Το ολλανδικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM) συμπλήρωσε ότι η έρευνά του στους επιβάτες των δύο πτήσεων έχει πλέον ολοκληρωθεί. Οι πτήσεις είχαν ήδη απογειωθεί στις 26 Νοεμβρίου, όταν η ολλανδική κυβέρνηση εισήγαγε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω των ανησυχιών για την παραλλαγή Όμικρον.

Σε απομόνωση

Περισσότεροι από 600 επιβάτες που ταξίδευαν στις πτήσεις τέθηκαν σε απομόνωση και υποβλήθηκαν σε τεστ για την Covid-19, με 61 εξ αυτών να διαγιγνώσκονται θετικοί, συμπεριλαμβανομένων των 18 που είχαν την παραλλαγή Όμικρον.

Σε όσους διαγνώστηκαν θετικοί, αλλά δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα, θα τους επιτραπεί να βγουν από την απομόνωση σήμερα, ενώ όσοι έχουν εκδηλώσει συμπτώματα θα πρέπει να παραμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα, τονίζει το ινστιτούτο.

Μεγάλη διαδήλωση

Στο μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην Ουτρέχτη, στην κεντρική Ολλανδία, για να διαμαρτυρηθούν για τους νέους περιορισμούς κατά του κορονοϊού, που τέθηκαν σε ισχύ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση

Το πλήθος διαδήλωσε στους δρόμους της πόλης κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Ιατρική Ελευθερία Τώρα!» αλλά και σημαίες της Ολλανδίας. Ισχυρή αστυνομική παρουσία ήταν ορατή κατά μήκος της διαδρομής που ακολούθησαν οι διαδηλωτές.

Είναι η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση στην Ολλανδία κατά των μέτρων, που περιλαμβάνουν το κλείσιμο τη νύχτα των μπαρ, εστιατορίων και των περισσότερων καταστημάτων, με στόχο την αναχαίτιση ενός κύματος με κρούσματα ρεκόρ της Covid-19, που απειλεί να κυριεύσει το σύστημα υγείας της χώρας.