«Πέραν του κρούσματος στην Κρήτη, εξετάζουμε κι άλλα ύποπτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον ακόμη δύο περιπτώσεις στην Αθήνα.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως τα ύποπτα κρούσματα που βρίσκονται υπό εξέταση είναι άσχετα με το επιβεβαιωμένο πρώτο κρούσμα της Κρήτης.

Ύποπτο κρούσμα και στην Αθήνα

«Είναι από συμπολίτες μας που είναι σε άλλες περιοχές και ήρθαν από τις συγκεκριμένες χώρες. Αυτή τη στιγμή έχουν νοσήσει και παρακολουθούμε αν η νόσησή τους συνδυάζεται με Όμικρον ή είναι η Δέλτα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας πως τα ύποπτα κρούσματα βρίσκονται και στην Αθήνα.

Όπως τόνισε, η μηχανή του ΕΟΔΥ είναι σε εγρήγορση κυρίως όσον αφορά τους πολίτες που ήρθαν στη χώρα μας πριν την εφαρμογή των μέτρων για τους ταξιδιώτες από την Νότια Αφρική.

Τα εμβόλια παίζουν το πιο σημαντικό ρόλο στις μεταλλάξεις. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι ο συνδυασμός τόσο της επικινδυνότητάς όσο και της μεταδοτικότητας. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τα ακριβή στοιχεία, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Έρχονται ανακοινώσεις σχετικά με το πιστοποιητικό νόσησης

Σχετικά με τις χτεσινές ανακοινώσεις για την αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες, ο υπουργός τόνισε πως πλέον θα πρέπει να προσαρμοστεί και το πιστοποιητικό νόσησης στα νέα δεδομένα.

Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε ανακοινώσεις, διότι υπάρχουν αρκετά τεχνικά θέματα. Θα πρέπει δηλαδή να δοθεί και ένας συγκεκριμένος χρόνος στους ανθρώπους για να εμβολιαστούν. Η κατεύθυνση είναι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα σχετικά με τον εμβολιασμό στους τρεις μήνες και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού.