Έναν υπόγειο πόλεμο που στόχο έχει να εμποδίσει τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται και να καλυφθούν σκάνδαλα του παρελθόντος, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μερικούς μήνες στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Το ΙΦΕΤ είναι θυγατρική του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων η οποία μεταξύ άλλων έχει ως βασικό της έργο να εισαγάγει και να εμπορεύεται φάρμακα που δεν διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, είναι ίσως πολύ ακριβά, αλλά κρίνονται απαραίτητα για τη δημόσια υγεία.

Για παράδειγμα, χάρη στις ενέργειες της διοίκησης του ΙΦΕΤ εξασφάλισε πρόσφατα η Ελλάδα τις 2.000 πρώτες δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του κοροναϊού.

Φαίνεται, όμως, ότι κάποιες ενέργειες της διοίκησης και ειδικά του διευθύνοντος συμβούλου, Γιάννη Σωτηρίου, ενοχλούν «κρυφά» συμφέροντα που μέχρι πριν από λίγο καιρό λυμαίνονταν τον ΙΦΕΤ ή κάποια «πιράνχας» που τα προηγούμενα χρόνια έκαναν πάρτι στο Ινστιτούτο.

Ο κ. Σωτηρίου, λειτουργώντας με ξεκάθαρα κριτήρια κι έχοντας ως σκοπό να «νοικοκυρέψει» τα οικονομικά του ΙΦΕΤ, να βάλει τάξη στο οργανόγραμμα και κρατήσει στα ταμεία του Ινστιτούτου και του δημοσίου εκατομμύρια ευρώ που πήγαιναν χαμένα, μπήκε στο στόχαστρο κάποιων.

Οι φήμες δίνουν και παίρνουν για μεγάλα συμφέροντα που πιέζουν (κι εκβιάζουν) να φύγει ο κ. Σωτηρίου και να επανέλθει το Ινστιτούτο στην προτεραία «αμαρτωλή» κατάσταση.

Κατ’ αρχάς εδώ και μερικούς μήνες ο κ. Σωτηρίου μπήκε στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που φαίνεται ότι είχε στήσει «παραμάγαζο» τα προηγούμενα χρόνια και βόλευε δικούς της ανθρώπους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίες «παρεμβάσεις» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά κάποιων από την συμπρωτεύουσα» που χτυπούν τη διοίκηση του ΙΦΕΤ. Ομοίως και κάποια «δημοσιεύματα» και «παρασκήνια» από τα γνωστά troll που κινούνται στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παραπολιτικά που χτυπούν ευθέως τον Σωτηρίου και το διοικητικό συμβούλιο γιατί προφανώς με την αναδιάρθρωση που προωθεί έχει ξεβολέψει «δικά τους παιδιά».

Πολύ σοβαρές, ωστόσο, παρεμβάσεις, επιχειρούν να κάνουν μεγαλοσυμφέροντα κι εταιρείες που απομυζούσαν τα προηγούμενα χρόνια πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπήρξαν εταιρείες οι οποίες πουλούσαν φαρμακευτικά προϊόντα στην τιμή των 2.500 ευρώ το κουτί και μετά το «τράβηγμα» του αυτιού από τον διευθύνοντα σύμβουλο, τα ίδια προϊόντα ξαφνικά δίνονταν κάτω από 1.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι έκαναν πάρτι εκατομμυρίων γιατί κανείς δεν είχε ελέγξει τις τιμές των φαρμάκων και πόσο τα πωλούσαν συγκεκριμένες εταιρείες.

Ερευνες που έκανε η σημερινή διοίκηση αποκάλυψε επίσης ότι υπήρξαν εταιρείες οι οποίες έκαναν σχεδόν το σύνολο του τζίρου του μέσω του ΙΦΕΤ. Επιβίωναν δηλαδή αποκλειστικά από τις συμβάσεις που έκλειναν με το Ινστιτούτο και μάλιστα με τιμές εξωφρενικά υψηλές.

Γιάννης Σωτηρίου

Αυτό το «μονοπώλιο» φαίνεται ότι έσπασε και κάποιοι έγιναν αίφνης εχθροί της διοίκησης. Οι ίδιοι δηλαδή που όλα αυτά τα χρόνια πλούτισαν έχοντας έναν και μόνο πελάτη, το ΙΦΕΤ.

Οι αποκαλύψεις που έγιναν από τη διοίκηση όταν αποφάσισε να βάλει τάξη στα… υπόγεια του Ινστιτούτου, έδειξαν επίσης ότι υπήρχαν μεγαλοστελέχη φαρμακευτικών εταιρειών τα οποία ήταν και «κρυφοί» εταίροι σε προμηθευτές του ΙΦΕΤ.

Εκατομμύρια

Μετά την έλευση του Γ. Σωτηρίου και την απόφαση της διοίκησης να εξοικονομήσει εκατομμύρια σταματώντας αυτό το ασύδοτο πάρτι, άρχισαν και τα δημοσιεύματα.

Αρχισαν, όμως, και κάποιες… συνδικαλιστικές γκρίνιες που μάλιστα γίνονταν για αστείους λόγους. Όπως για παράδειγμα, όταν συγγενής μεγαλοσυνδικαλιστή στο ΙΦΕΤ, διαφώνησε με τον Σωτηρίου, ξαφνικά το συνδικάτο αποφάσισε να κινητοποιηθεί. Όπως και όταν κάποιοι εργαζόμενοι που είχαν την προστασία του συνδικάτου και ξαφνικά ξεβολεύτηκαν, άρχισαν να «μιλάνε» πολύ για τη διοίκηση που αποφάσισε να βάλει τάξη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Σωτηρίου, έχοντας την στήριξη του υπουργείου Υγείας, είναι αποφασισμένος να βάλει το μαχαίρι πολύ βαθιά γιατί η γάγγραινα είχε εξαπλωθεί σε όλο το Ινστιτούτο.

Κάποιοι ανησυχούν πολύ, κάποιοι άλλοι φοβούνται πως αν οι φάκελοι φτάσουν στα γραφεία του εισαγγελέα θα κινηθούν και τα νήματα της Δικαιοσύνης.

Το σίγουρο είναι ότι όταν μια διοίκηση που προχωρά σε αναδιάρθρωση χτυπιέται με τέτοιο τρόπο, τότε υπάρχουν οργανωμένα συμφέροντα που δεν θέλουν τις αλλαγές. Και που θα ήταν μια χαρά αν το βασίλειο της Δανιμαρκίας, ή για να ακριβολογούμε, το ΙΦΕΤ παρέμενε σάπιο μέχρι το κόκκαλο.