Νέα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού και ενόψει της παραλλαγής Ομικρον ανακοίνωσε σήμερα το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών καθίσταται υποχρεωτικός με περιθώριο για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να κλείσει τα ραντεβού της για την πρώτη δόση να είναι η 16η Ιανουαρίου. Όσοι δεν εμβολιάζονται θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης πως από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα μοιραστεί από ένα self test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από τους 580.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου. Δηλαδή, παραμένουν ανεμβολίαστοι 520.000 πολίτες άνω των 60 ετών.

Η ανάλυση των στοιχείων που έδειξαν ότι σε σχέση με χώρες που έχουν σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, η χώρα μας είναι πολύ πίσω στους εμβολιασμούς, κυρίως στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οδήγησε στην λήψη των νέων μέτρων.

Ενδεικτικό είναι ότι σε χώρες που ο εμβολιασμός έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 90%, οι ημερήσιες απώλειες σε σύγκριση με την Ελλάδα είναι πολύ μικρότερες, ενώ και το Σύστημα Υγείας καταφέρνει και παίρνει σημαντική «ανάσα», σε σύγκριση με την Ελλάδα όπου το σύστημα υγείας πιέζεται σημαντικά και οι ΜΕΘ ασφυκτιούν.

Δείτε χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών όπου το ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών ξεπερνά το 90% σε σύγκριση με την Ελλάδα όπου το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 83%.

Πορτογαλία

💉 Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ 👉🏻 99,5%

🏥 Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID 👉🏻 80

👨🏻‍🦳 Ημερήσιοι θάνατοι 👉🏻 13

Δανία

💉 Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ 👉🏻 99,1%

🏥 Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID 👉🏻 47

👨🏻‍🦳 Ημερήσιοι θάνατοι 👉🏻 10

Σουηδία

💉 Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ 👉🏻 93,1%

🏥 Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID 👉🏻 32

👨🏻‍🦳 Ημερήσιοι θάνατοι 👉🏻 5

Ελλάδα

💉 Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ 👉🏻 83%

🏥 Διασωληνωμένοι ασθενείς COVID 👉🏻 657

👨🏻‍🦳 Ημερήσιοι θάνατοι 👉🏻 92