Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας «ντροπιαστικές» τις χθεσινές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Κόβει δαπάνες και δίνει φιλοδώρημα

«Η κυβέρνηση, με επιλογή Μητσοτάκη-Βρούτση, έκοψε 900 εκατ. μόνιμη δαπάνη από τις συντάξεις, την κάνει «δώρο» στους ιδιώτες που έρχονται να μπουν στο πεδίο της επικουρικής ασφάλισης και τώρα έρχεται να δώσει φιλοδώρημα 250 ευρώ», δήλωσε σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1.

Σημείωσε πως «όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει στη χορήγηση της 13ης σύνταξης -μια δαπάνη της τάξης των 900 εκατ. ευρώ, η οποία αφορούσε μία ολόκληρη σύνταξη για όσους έπαιρναν μέχρι 600 ευρώ που κλιμακωτά μειωνόταν- τότε ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ψίχουλα» και «φιλοδωρήματα»».

«Αν εγώ έλεγα αυτά τότε και ερχόμουν σήμερα στη Βουλή να εξαγγείλω 250 ευρώ επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους των 600 ευρώ, πραγματικά θα ντρεπόμουν», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να ντρέπεται για αυτά που είπε χθες».

Να πληρώσει πρώτα τις εφημερίες

Αναφορικά με τους υγειονομικούς, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας «θα έπρεπε να πληρώσουν πρώτα τις εφημερίες -οι οποίες είναι απλήρωτες εδώ και ένα χρόνο- και μετά να κάνουν οτιδήποτε άλλο».

Χαρακτήρισε δε «απολύτως πλασματικό» ότι στη διάρκεια της πανδημίας έχουν δοθεί συνολικά 42 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας, υποστηρίζοντας πως αυτό που λέει η κυβέρνηση «συμπεριλαμβάνει αναστολές φόρων και εισφορών, οι οποίες κάποια στιγμή θα «σκάσουν στο κεφάλι» των πολιτών, ενώ περιλαμβάνει κατά το μεγαλύτερο μέρος -25 με 30 δισ. ευρώ- εγγυήσεις».

Αντίθετα, είπε ότι «η πραγματική δαπάνη που έχει κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ όλη αυτήν την περίοδο για να στηρίξει την οικονομία, δεν ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ». Στο ίδιο πλαίσιο κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι χρησιμοποιεί τους αριθμούς με τρόπο ώστε να «δημιουργεί εντυπώσεις», λέγοντας πως ο πρωθυπουργός μίλησε για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 7%,«συγκρίνοντάς το με τον ίδιο μήνα της περσινής χρονιάς που η χώρα βρισκόταν σε lockdown…».

Άγρια, σκληρή ταξική πολιτική

«Η κοινωνία όμως ζει στο πετσί της τα αποτελέσματα μιας άγριας, σκληρής ταξικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης», υποστήριξε.

Σε ερώτηση για την εφαρμογή υγειονομικών μέτρων κατά την είσοδο των πολιτών στις εκκλησίες, σχολίασε ότι «η κυβέρνηση έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

«Είναι προφανές», είπε, «ότι η ΝΔ δεν θέλει να δυσαρεστήσει ένα τμήμα του εκλογικού της ακροατηρίου, φροντίζοντας για την τήρηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας και στις εκκλησίες. Γι’ αυτό το λόγο πετάει το μπαλάκι στην Εκκλησία και η Εκκλησία πετάει το μπαλάκι πίσω στην κυβέρνηση».

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί από την πλευρά του πως «ό,τι ισχύει για όλους τους άλλους χώρους, πρέπει να ισχύει και για τις εκκλησίες. Η ευθύνη όμως για την τήρηση και την εφαρμογή αυτών των μέτρων ανήκει στην κυβέρνηση», η οποία «πρέπει να σταματήσει να νίπτει τας χείρας της».