Μέσα στον Δεκέμβριο και προς τρεις κατευθύνσεις ξεκλειδώνει η κυβέρνηση κονδύλι ύψους 338,5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αφορά συνολικά τα νέα μέτρα στήριξης για περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή.

Στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών που προκάλεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας για την ακρίβεια και η οποία επεκτάθηκε, όπως αναμενόταν, με αλληλοκατηγορίες μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου και σε θέματα μεσαίας τάξης, φορολόγησης, brain drain και ευάλωτων νοικοκυριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τριπλό μπόνους, υπό προϋποθέσεις, για εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, δεκάδες χιλιάδες υγειονομικούς καθώς και για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το μεγαλύτερο ποσό του «μερίσματος» προωθείται στην πρώτη κατηγορία έως το τέλος του έτους. «Στο εξής οι κινήσεις μας πρέπει να είναι και αποτελεσματικές και μετρημένες. Να μη χτίζουν πρόχειρα το σήμερα ναρκοθετώντας το αύριο» είπε ο Πρωθυπουργός, μαρτυρώντας ουσιαστικά την αγωνία του Μαξίμου να μην ξεπερνιούνται οι δημοσιονομικές αντοχές, ενόσω παραμένουν σε εξέλιξη με απροσδιόριστη ένταση η υγειονομική και ταυτόχρονα η ενεργειακή κρίση. Εξού και η αποστροφή του ότι «ενισχύουμε λελογισμένα, αυτές είναι οι δυνατότητες που έχουμε ως οικονομία», αν και ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις στήριξης της πραγματικής οικονομίας, εφόσον επιμείνουν οι αυξήσεις στην ενέργεια και το 2022.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Εκτακτη στήριξη θα δοθεί, σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις, πρώτον ως πρόσθετη ενίσχυση 250 ευρώ συν 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Το εν λόγω μπόνους αναμένεται να καταβληθεί στο τέλος του Δεκεμβρίου και κοστολογείται συνολικά στα 205 εκατομμύρια ευρώ. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ. Κατά την κυβέρνηση, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 200.000 ευρώ. Για «ανακούφιση» έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός. «Δεν είναι αυτό που τους αξίζει. Είναι όμως κάτι το οποίο αναμφίβολα βοηθά χωρίς να υπονομεύει την πορεία της οικονομίας μας» σημείωσε.

Υγειονομικοί

Δεύτερον, θα καταβληθεί βοήθημα σε 100.000 υγειονομικούς της πρώτης γραμμής σε νοσοκομεία, κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ. Το εν λόγω επίδομα είναι ίσο με το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού (μισθοδοσία Δεκεμβρίου) και η κυβέρνηση υπολογίζει περίπου 100.000 δικαιούχους, με το κόστος του μέτρου στα 90 εκατομμύρια ευρώ. «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε σήμερα από τα πολλά που τους οφείλουμε» είπε ο Μητσοτάκης, θέλοντας να διαβεβαιώσει ότι θα κάνει πράξη τις δημόσιες δεσμεύσεις του προς τους ανθρώπους που σηκώνουν το βάρος της πανδημίας.

ΑμεΑ

Τρίτον, θα δοθεί στο τέλος του έτους η ενίσχυση 250 ευρώ σε 173.000 άτομα με ειδικές ανάγκες. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑμεΑ του Οργανισμού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και το κόστος του μέτρου ανέρχεται, κατά την κυβέρνηση σε 43,5 εκατ. ευρώ. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ο Μητσοτάκης προσέδωσε στην κυβέρνησή του ρόλο αποφασιστικότητας να λυθούν χρόνιες αδικίες. «Απαιτούνται πολλά θεσμικά μέτρα» τόνισε, αλλά δήλωσε «υπερήφανος» που «έχουμε ένα ολιστικό και πολυεπίπεδο σχέδιο».

Απέναντι στην κριτική του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχουμε μια κυβέρνηση των deals», ότι ο Πρωθυπουργός είναι «αρνητής της πραγματικότητας» που βιώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ότι κινείται μόνο με όρους «επικοινωνίας», ο Μητσοτάκης κατηγόρησε την Κουμουνδούρου για ακοστολόγητα και δημαγωγικά μέτρα και προσωπικά τον Τσίπρα για «βεβαρημένο προσωπικό παρελθόν όταν συζητάμε για ασυνέπεια λόγων και έργων», κάνοντας λόγο «για νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης με λεφτά που δεν υπάρχουν» και υπεραμυνόμενος των έως τώρα κυβερνητικών πρωτοβουλιών. «Δεν χρειαζόμαστε μετά τους αρνητές της επιστήμης στην πανδημία και αρνητές της λογικής στην οικονομία» είπε ο Πρωθυπουργός. Επανέλαβε επίσης την εκτίμηση ότι το ζήτημα της αύξησης των τιμών είναι πρόσκαιρο φαινόμενο που θα αρχίσει να υποχωρεί από το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Υψηλοί τόνοι

«Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες για αυτό και το καλάθι των βασικών προϊόντων παραμένει αναλογικά φθηνότερο» πρόσθεσε και συγκρίνοντας την Ελλάδα και την Ισπανία σχολίασε καυστικά απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «και στην οικονομία εκτός από τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία δεν μας τα λένε πολύ καλά οι νεόκοποι φίλοι σας οι σοσιαλιστές». Απαντώντας στις κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ για «δημιουργική λογιστική» ο Πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους, προκαλώντας τον Τσίπρα να το καταγγείλει ανοιχτά και να στείλει επιστολή εάν αμφισβητεί τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε μεταξύ άλλων και η ΔΕΗ, με τον Μητσοτάκη να εκπέμπει σήμα στήριξης. «Κρατάμε το 34%, ελέγχουμε απόλυτα τη λειτουργία της επιχείρησης. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα πέσουμε κάτω από αυτό» τόνισε.