To αμιγώς ηλεκτρικό Concept Recharge είναι ο εκφραστής των εξελίξεων που έρχονται για την σουηδική φίρμα. Ουσιαστικά, όπως αναφέρει και η Volvo,  παρουσιάζει τα βήματα που θα κάνει σε όλα τα πεδία της ανάπτυξης ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου. 

Η σουηδική φίρμα αναφέρει, ότι έως το 2030,  σχεδιάζει να διαθέτει μόνο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ έως το 2040 στοχεύει να έχει γίνει μία κλιματικά ουδέτερη και κυκλική επιχείρηση.

 Η Volvo Cars  έχει ως βασικό την μέλημα να  μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα. Επίσης, η Volvo Cars πιστεύει ότι μπορεί να μειώσει κατά 80% την επίπτωση του CO2 σε όλο τον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη επίπτωση ενός Volvo XC60 του 2018. Το επίτευγμα θα πραγματοποιηθεί χωρίς απώλεια στα premium ποιοτικά στοιχεία για τα οποία φημίζονται τα μοντέλα Volvo.

«Καθώς μπαίνουμε στην εποχή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, το πόσο μακριά μπορείς να οδηγήσεις με μία πλήρη φόρτιση θα είναι μία σημαντική παράμετρος», δηλώνει ο Owen Ready (Όουεν Ρέντι), Επικεφαλής Στρατηγικής και Σχεδιασμού Μάρκας στη Volvo Cars. «Η εύκολη προσέγγιση είναι να προσθέσουμε περισσότερες μπαταρίες, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με την απλή προσθήκη ενός μεγαλύτερου δοχείου καυσίμου – οι μπαταρίες αθροίζουν επιπλέον βάρος και αυξάνουν το αποτύπωμα άνθρακα. Επομένως, για να διευρύνουμε την αυτονομία πρέπει να αυξήσουμε τη συνολική εξοικονόμηση. Με το Concept Recharge εξερευνούμε τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην ανάγκη για οικονομία και την επιθυμία για τους χώρους, την πρακτικότητα και την οδηγική εμπειρία που προσφέρουν τα σημερινά SUV.»

 Εκτός από τον ηλεκτροκινητήρα του Concept Recharge που πλέον έχει εκμηδενίσει τις εκπομπές ρύπων, στα υπόλοιπα εξαρτήματα, όπως στα ελαστικά ν συνεισφέρουν ιδιαίτερα στην αυτονομία που παρέχει η μπαταρία στο όχημα. Αυτό σημαίνει ότι τα ελαστικά για ηλεκτρικά οχήματα πρέπει πάντοτε να είναι προτεραιότητα στην τεχνολογική εξέλιξη.

Για αυτό το λόγο, το Concept Recharge εφοδιάζεται με ειδικά ελαστικά  στα οποία γίνεται μηδενική χρήση ορυκτελαίων και είναι φτιαγμένα κατά 94% από υλικά που δεν προέρχονται από ορυκτά, συμπεριλαμβανομένων ανακυκλωμένων και ανανεώσιμων υλικών όπως το φυσικό καουτσούκ, η βιοσιλικόνη, το ρεγιόν και η βιορητίνη. Αυτό αντανακλά την κυκλική προσέγγιση που εκφράζει τόσο τη Volvo Cars όσο και την Pirelli, με έμφαση στο να μειωθούν η κατανάλωση πόρων και η περιβαλλοντική επίπτωση.

Σημαντικό ρόλο παίζει το αμάξωμα που ενσωματώνει καινοτόμα αεροδυναμικά στοιχεία, όπως οι λεπτομέρειες της εξωτερικής σχεδίασης που εξομαλύνουν τη ροή αέρα, νέο σχεδιασμό τροχών, χαμηλότερη οροφή και ένα πιο κάθετο πίσω τμήμα.