Καλπάζει η πανδημία του κοροναϊού στη χώρα, με τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά νούμερα και τους σκληρούς δείκτες να τρομάζουν.

Το τελευταίο 24ωρο, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 6.950 νέα κρούσματα. Επίσης, καταγράφηκαν 72 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχονται σε 551.

«Δυστυχώς στο θέμα των νέκρων τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί έχουμε μεγάλη διασπορέα και αύξηση στους δισωληνωμένους» τονίζει, μιλώντας στο MEGA, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, «υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση, έως και πτώση κρουσμάτων», ωστόσο την επόμενη εβδομάδα αναμένεται εκ νέου αύξηση στα κρούσματα «έως τις 7.000 στις αρχές Δεκεμβρίου».

Έπειτα, θα υπάρξει αποκλιμάκωση εφόσον όμως τηρούνται τα μέτρα και προσχωρήσουν γρήγορα οι εμβολιασμοί.

«Ναι» στη χρήση διπλής μάσκας

«Πολύ χρήσιμη η μάσκα στα ΜΜΜ» λέει ο κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος συστήνει διπλή χειρουργική μάσκα στα ΜΜΜ ή υψηλής προστασίας, ενώ θεωρεί χρήσιμο και το 24ωρο εργαστηριακό τεστ για τους ανεμβολίαστους προκειμένου να εισέλθουν στα σούπερ μάρκετ.

«Με τα μέτρα που έχουμε μπορούμε να έχουμε καλή πορεία από τις αρχές Δεκέμβριου, αλλά πρέπει να τα εφαρμόσουμε» καταλήγει.